EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Богатството на руските олигарси се топи като пролетен сняг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Богатството на руските олигарси се топи като пролетен сняг

mail00:13 | 29.04.2009прегледи 1312 коментарикоментари 0


snowpile2Финансовата криза засегна в много голяма степен най-богатите хора в Русия, като общата стойност на техните активи е паднала с над 70% за година до $142 млрд. Това показва класацията на руското издание на списание Forbes.
Така богатството на 100-те най-състоятелни руснаци се връща близо до нивата си от 2004. Кризата е засегнала всички: финансисти и собственици на металургични предприятия, петролни магнати и шефове на компании за потребителски стоки. Нито един от влизащите в класацията богаташи не е увеличил състоянието си за наблюдавания период.
През 2008 в Русия е имало над 100 милиардери, по който показател страната е изпреварена единствено от САЩ, но тази година в класацията влизат едва 32-ма. Голяма част от загубите се дължат на спада в цените на суровините през последните шест месеца.
Класацията се оглавява от 43-годишният бизнесмен Михаил Прохоров, чието състояние е оценено от изданието на 9.5 млрд. Прохоров, който дълги години беше шеф на минната компания Норилски никел, сега е президент на холдинга Онэксим.
Плътно след него е собственикът на футболния клуб Челси Роман Абрамович с 8.5 млрд., а на трета позиция е Вагит Алекперов, оглавяващ най-голямата частна нефтена компания Лукойл. Неговото богатство възлиза на 7.8 млрд.
Прохоров и Абрамович са загубили съответно 13.1 млрд. и 18.5 млрд. през изминалата година, но техните загуби изглеждат малки спрямо 25.1 млрд. за собственика на алуминиевия гигант Русал Олег Дерипаска. Той слиза на 10-то място в класацията от първата позиция преди година, а богатството му се стопява до 3.5 млрд.
Както и преди в класацията присъства само една жена – президентта на строителния конгломерат Интеко Елена Батурина, която е съпруга на московския кмет Юрий Лужков.
Според изданието състоянието й за една година се е сринало от $4.2 млрд. до $900 млн.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg