EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Богатите намаляват помощта за бедните икономики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Богатите намаляват помощта за бедните икономики

mail10:46 | 17.02.2010прегледи 590 коментарикоментари 0


Много от богатите държави няма да успеят да изпълнят обещанията си и да увеличат финансовата помощ за развиващите се страни, поети преди пет години, съобщава Financial Times.
Прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са, че през тази година богатите страни - членки ще успеят да отпуснат едва $107 млрд. В същото време, според поетите обещания от 2005 г. към настоящия момент се очакваше тези страни да платят почти $130 млрд.
По данни на ОИСР, от представените в организацията държави, изразили намерение да увеличат помощта до 0,51% от националния БВП, шест не са спазили обещанието си. Това са Франция, Германия, Австрия, Португалия, Гърция и Италия. Така например помощта, която ще отпусне Италия през тази година възлиза на 0,19% от БВП на страната, отбелязва изданието. Сред страните, които засега спазват обещанията си по отношение на развиващите се икономики са САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Очаква се скоро Япония да се присъедини към групата на изоставащите.
Изчисленията на ОИСР сочат, че страните няма да изплатят $21 млрд. от обещаните средства. От тях $4 млрд. са в резултат на финансовата криза, тъй като правителствата не са успели да се сдобият с предполагаемите обеми на БВП. Останалите $17 млрд. са съзнателно неизпълнение на поети обещания, отбелязва в. Ведмости.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg