EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Богатите българи почтени данъкоплатци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Богатите българи почтени данъкоплатци

mail09:00 | 04.06.2012прегледи 488 коментарикоментари 0


Таня Харизанова, БНР
Най-богатият българин е регистрирал пред данъчните власти официален доход за изтеклата година от 13 млн. лв. Той е от София, а в Топ 3 влизат пловдивчанин с 11 млн. лв. и варненец с 10 млн. лв. приходи за цялата 2011 г. Доходите на Топ 20 на най-богатите българи са на обща стойност 114 млн.лв. А семейството на богатите българи се е увеличило през последната година с близо трийсет нови милионери.
Какъв е средностатистическият български милионер?
Няма типичен милионерски профил, казва говорителят на Националната агенция за приходите /НАП/ Росен Бъчваров в специално интервю. Най-често това са управители на собствените си компании, които получават определени парични суми като възнаграждения – често в размер на милиони. Има хора, които получават високи хонорари и доходи от наем. Водачи в листата на НАП по най-високи доходи са на икономически активна възраст между 40 и 50 г. Богатите българи са спечелили от покупко-продажба на акции и дялове на фирми, от адвокатски, финансови и консултански услуги. Но най-много доходи са регистрирани в сферата на търговията.
Къде са концентрирани богатите българи?
Богатите българи са концентрирани в София, Пловдив, Варна и Бургас, очертава местата с най-много милионери Росен Бъчваров. Оказва се, че големите областни градове са и средищата, където се развива най-добре бизнес у нас и респективно се печели. Тази година дебют направи и град Смолян, който излъчи двама свои представители за клуба на милионерите.
Колко богати са богатите българи?
Няма еднозначен отговор на въпроса, защото българският стандарт е значително по-различен от западноевропейския например – продължава Росен Бъчваров. – Но определено имаме богати българи, които печелят много с високо платена работа. Така че има и истински милионери в България. Те не са малко и, освен всичко друго, се оказват и почтени данъкоплатци. Примерът им е успешен и може би е време да преосмислим тезата, че богатите винаги са „маскари” или че най-състоятелните хора в страната задължително са престъпници.
С колко се увеличиха милионерите у нас за година?
При една напълно идентична макроикономическа обстановка се отчита доста сериозен ръст на приходите от данъци върху доходите на физическите лица – очертава тенденциите Росен Бъчваров. – Виждаме един сбор от доходи от над 1,2 млрд. лв. само от хонорари и наеми. А наемните цени и пазарът на недвижимости в България не са се развили кой знае колко интензивно, както и възнагражденията извън трудов договор. Над 340 млн. лв. са доходите от наем и 870 млн. лв. от хонорари за годината на всички българи. Т.е., при константна макроикономическа база имаме вече по-добро данъчно поведение на голяма част от хората.
Има ли подмладяване на милионерите?
Има хора с декларирани доходи от над 1 млн. лв., които са на възраст около 30 г., има и в по-висока възрастова категория – казва събеседникът ни. – Доста широка е палитрата на хората с високи доходи, за да говорим, че преобладават юпитата. Много равномерно са разпределени по възраст, за да кажем, че има някакъв специфичен профил, който да ни ориентира.
В България няма Мека на милионерите…
Наистина няма нито възрастов, нито браншови, нито териториален критерий, който да ни казва, че точно определена възрастова граница, с точно определена специализация, на точно определено място е рецепта за успех и милионерство. Не, категоричен е Росен Бъчваров, това е следствие от една нормална икономическа активност, разпръсната навсякъде в страната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg