EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бобева предлага 88 мерки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бобева предлага 88 мерки

mail06:30 | 19.09.2013прегледи 752 коментарикоментари 0


Втори пакет от мерки за намаляване на административната тежест предложи вицепремиерът Даниела Бобева за разглеждане в Министерския съвет. Това съобщи самата тя на пресконференция след правителственото заседание. „Получени бяха 81 предложения от министерствата и 160 от страна на областните администрации, съгласувано с общините. На тази база днес внесохме общо 88 мерки“, обяви вицепремиерът по икономическото развитие и добави, че предстои да бъдат предложени още 40 мерки в областта на строителството.

Тя разясни какъв ще бъде ефектът от изпълнението на мерките: отпадане или преминаване в регистрационни на 13 режима; намаляване на сроковете по 14 режима; намаляване на таксите по 9 режима; намаляване на документите по 34 режима; разширяване на каналите за достъп до услугата на 5 режима; намаляване на задълженията за информиране по 7 режима; опростяване на процедурата по 14 режима.

Вицепремиерът изтъкна, че след като е бил изготвен вторият пакет от мерки, са били получени и 30 предложения за намаляване на регулаторната тежест от страна на Българската стопанска камара. „Предстои те да бъдат включвани в следващ пакет от мерки“, добави г-жа Бобева. Тя отбеляза още, че продължава да се работи и по първия пакет от 24 мерки за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса. Вицепремиерът каза още, че мерките, които са от компетенцията на Народното събрание, ще бъдат внесени като пакет в парламента, а тези, които касаят решения на МС и на министрите, ще започнат да се изпълняват незабавно.

„Всяка една от мерките върви с аргументи. Те най- често са три. На първо място – дали такива мерки са необходими и дали са свързани с европейски регулации. Ако те са такива, няма как да се премахнат. Вторият критерий е дали има практики в ЕС за такива режими, такси и административни тежести. Третият критерий е свързан с ефекта от тази мярка – дали тя влияе неблагоприятно върху гражданите или върху бизнеса“, обясни вицепремиерът. Тя добави, че се оценява и ефектът на мерките върху бюджета.

Бобева изтъкна някои от мерките в пакета.
Така например мярка 81 е свързана с отпадане на нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили. Мярка 11 се отнася до процедурата за издаване на винетни стикери за хора с увреждания. „Ще отпадне необходимостта от повече от едно посещение в Дирекции „Социално подпомагане“ и редица документи, като се създава възможност за получаване по пощата. Това ще облекчи лицата с увреждания. 150 000 човека на година ще се възползват от тази мярка“, подчерта вицепремиерът. Мярка 44 е за намаляване на таксите в системата на министерството на транспорта, като редица такси се намаляват няколкократно. Мерките на МТСП предвиждат значително облекчаване на всички работодатели – например при удължаване на работното време, отпадане на уведомления по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, по- конкретно т.нар. ревизионни книги и др.

Бобева обърна внимание, че съществено намаление на таксите има и в резултат на постановлението на правителството за таксите, които събират музеите, Националният институт за недвижимо културно наследство и Националната библиотека.

Вицепремиерът обяви и инициативата на кабинета за въвеждане на дистанционни стажове за български студенти в чужбина. „Министерският съвет и министерствата са доста активни в привличането на стажанти за летните програми. За тази година около 1000 студенти са били приети на стаж“, подчерта г-жа Бобева. Тя обясни, че се въвежда възможността да се кандидатства електронно за стаж, като включително интервютата ще могат да се провеждат по електронен път. Самите стажове също ще могат да се реализират електронно. „Те ще бъдат по определени теми, които се възлагат на стажантите и те подготвят съответните материали. Ако са успешно приети от възлагащия орган, тогава стажът се счита за завършен“, обясни вицепремиерът. Г-жа Бобева подчерта, че всички министерства са подкрепили инициативата. „Официално ще стартираме от средата на октомври. На сайта на Министерския съвет ще бъдат публикувани подробностите за стажовете“, добави вицепремиерът по икономическото развитие.

 

 

 

 

 


Тагове: Бобева, мерки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg