EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНЕБ започва търговия "в рамките на деня"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНЕБ започва търговия "в рамките на деня"

mail06:10 | 07.02.2018прегледи 13620 коментарикоментари 0


Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ започва реална търговия "в рамките на деня" в началото на март. Това обяви ръководителят на отдел "Проекти" на борсата Никола Габровски. Първоначално сегментът ще функционира изолирано, защото в началото няма да се извършва трансгранична търговия на електроенергия. Затова следващите стъпки ще бъдат за присъединяване към пазарите в Югоизточна Европа. Търговията ще се осъществява в евро. Минималното количество електроенергия, което може да се търгува, е 0,1 мегавата. Минималната цена, която може да бъде предложена, е 10 евроцента, уточниха от БНЕБ.
От БНЕБ обясниха, че въвеждането на сегмента "в рамките на деня" означава, че до един час преди срока на доставката, производители, търговци и консуматори ще могат да сключват сделки с електрическа енергия. По този начин възможностите за търговия ще се доближават максимално до часа на физическата доставка.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов каза, че БНЕБ е лицето на либерализацията на енергийния пазар. Той добави, че с последния сегмент борсата може да продължи към обединение с общия пазар на електроенергия в Югоизточна Европа. По думите му КЕВР следи и окуражава действията на борсата. Според него, след въвеждането на сегмента "в рамките на деня", количествата на предлаганата електроенергия на борсата ще нараснат чувствително. Но това е предпоставка и да се извършват злоупотреби на борсата, затова в момента се подготвят законодателни промени, които да предоставят на КЕВР повече отговорности за контрола на търговията на електроенергия на борсата.
Изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански отбеляза, че от вчера фондовата борса е собственик на БНЕБ. Той обеща, че енергийната борса ще работи при абсолютна прозрачност, за да може да се привличат нови участници, което ще бъде гаранция за либерализация на пазара.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145