EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ:промени за капиталова адекватност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ:промени за капиталова адекватност

mail14:20 | 10.11.2011прегледи 1077 коментарикоментари 0


Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции. Промените имат технически характер и са следствие от изменения в европейската директива за капиталова адекватност на кредитните институции по отношение изискванията за пресекюритизиращите позиции и инструментите в търговския портфейл. Поради незначителния дял на тези дейности в банковите портфейли не се очаква съществен ефект от промените върху показателите на банковата система в България.
Управителният съвет на Българската народна банка прие изменения и допълнения на Наредба № 18 от 2005 г. за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение.
С приетите изменения и допълнения по-детайлно се регламентират действията, които следва да бъдат извършени при предявяване на български банкноти за отложена замяна чрез пощенска пратка или куриер, както и документите, които следва да се приложат. Съгласно Закона за мерките срещу изпирането на пари се въвежда изискване за предоставяне на декларация за произход на средства от страна на предявителя на банкноти, за които се иска отложена замяна. От 1 юли 2012 г. с цел улесняване на гражданите на Република България се предвижда още един начин за изплащане от страна на БНБ на стойността на заменените банкноти, а именно чрез пощенски паричен превод. С промените се дава ново определение и класификация на машините за самообслужване с банкноти и монети. Добавя се и класификация на машините за сортиране на банкноти и монети. Изменени и допълнени са текстовете, свързани със замяната на български банкноти, повредени в резултат на активирани средства против кражба. Въвежда се и ново задължение за банките и доставчиците на услуги – да информират БНБ за вида на използваното от тях средство против кражба на банкноти, като предоставят и мостра от същото в „Националния център за анализ” на БНБ.

 


Тагове: банки, наредби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158