EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БНБ разреши на КТБ платежни операции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ разреши на КТБ платежни операции

mail07:00 | 16.08.2014прегледи 4946 коментарикоментари 0


БНБ разреши на „Корпоративна търговска банка” АД и на „Търговска банка „Виктория” ЕАД да извършват платежни операции за целите на погасяване на кредити, както и безкасови операции по обмен на валута. Ето пълният текст на съобщението на БНБ:

Днес Управителният съвет на БНБ прие следните решения:
1. На основание чл. 116, ал. 2, т. 3 във връзка с чл. 103, ал. 2, т. 24 от Закона за кредитните институции и чл. 16, т. 16 от Закона за Българската народна банка, като взе предвид, че е в интерес на институциите, поставени под специален надзор с Решение № 73 от 20.06.2014 г. и Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ, и на техните длъжници по кредити да бъде позволено на банките да осъществяват някои банкови дейности за целите на погасяването на кредити, разреши на „Корпоративна търговска банка” АД и на „Търговска банка „Виктория” ЕАД да извършват:
- Платежни операции за целите на погасяване на кредити към банка, поставена под специален надзор, от сметки при същата банка на кредитополучателя, на негови съдлъжници или на негови поръчители, когато съзадължеността или поръчителството са възникнали преди 01.06.2014 г.;
- Безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити.
2. На основание чл. 107, ал. 3 от Закона за кредитните институции и чл. 16, т. 17 от Закона за БНБ Управителният съвет на БНБ указва на квесторите на банките, поставени под специален надзор, че при пълно погасяване на вземане по кредит следва да предприемат необходимите действия по заличаването на обезпеченията по кредита. При частично погасяване на вземане по кредит, по който има повече от едно обезпечение, квесторите на банка, поставена под специален надзор, могат да предприемат необходимите действия за освобождаване на някое от обезпеченията само ако кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения, чийто размер се определя след извършване на тяхна актуална оценка и е не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита.
3. На основание чл. 16, т. 17 от Закона за БНБ Управителният съвет на БНБ изразява становище, че прехвърляне на вземане по влог в банка, поставена под специален надзор, от титуляря на влога на друго лице, което има сметка в същата банка, може да бъде обявено за недействително поради заобикаляне размера на гаранцията по влогове, определен в чл. 4, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките, или увреждане интересите на кредиторите.

Коментар

БНБ е разрешила на банките от групата на КТБ, поставени под специален надзор да осъществяват някои дейности за целите на погасяването на кредити е решение, което трябваше да бъде взето много отдавна, каза бившият подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова в интервю за предаването „12+3“:

Изцяло подкрепям омбудсмана Константин Пенчев. Знам каква надзорна система съм оставила в БНБ, знам как тя работи и това, което се случва е уникално. Не може Централна банка на една страна да не осигури ликвидна подкрепа на системна банка, на четвъртата си по големина банка, каквато е КТБ. Не може това нещо да се случи, въпреки че у нас се случва. Това означава или че Управителния съвет го е обзела някаква некомпетентност, или той участва в някаква схема за разсипване на банката. Не става въпрос за мажоритарния акционер на КТБ. Ако той е извършил някакви престъпления, ако има някакви нарушения, има хиляди начини, по които той може да бъде наказан. Тук става въпрос за бизнес на много корпоративни клиенти, става въпрос за вложители в банката. /…/ Проблемът на КТБ не е капиталът, а ликвидността. За това казвам, че няма нормална Централна банка, която да не подкрепи и да осигури такава ликвидност. Този момент беше пропуснат, но какво да се прави по-нататък. Още преди две седмици трябваше да се водят интензивни разговори с акционерите на банката, каза проф. Миланова.


Тагове: БНБ, КТБ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg