EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ предлага реформа в банковия надзор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ предлага реформа в банковия надзор

mail10:29 | 06.10.2015прегледи 1040 коментарикоментари 0


Управителният съвет на БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор. Планът описва приоритетните дейности и сроковете за тяхното изпълнение през тази и следващата година.
Реформирането и развитието на банковия надзор имат за цел да приведат надзорните практики в България във възможно най-пълно съответствие с актуалния международен стандарт, какъвто са Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 г.
Планът е резултат от близо едногодишен процес, който включваше основно два етапа: вътрешен анализ и оценка на процедурите и практиките на управление „Банков надзор“ и независима външна оценка на ефективността на банковия надзор в България, изготвена от екип на МВФ и Световната банка.
Неговото разработване, приемане и оповестяване съответстват на поетите от Управителя на БНБ ангажименти, свързани с управлението на БНБ, представени в Народното събрание.

Реформирането и развитието на банковия надзор са основен приоритет в частта за незабавните мерки от програмата за управление на БНБ. Това е мотивирано както с необходимостта от адекватен отговор на кризата с КТБ, която разкри сериозни слабости в надзорната функция на БНБ, така и с реализирането на целта за привеждане на нашите надзорни практики във възможно най-пълно съответствие с актуалния международен стандарт, какъвто са Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 г.

Вътрешната организация на управление "Банков надзор" не осигурява необходимата съгласуваност и контрол, пише в доклада, приет от Управителния съвет на БНБ. В одобрения план са набелязани редица мерки, с които трябва да се преодолее този проблем. За тази цел ще бъдат създадени няколко звена, които трябва да подобрят работата на банковия надзор. Едното от тях е дирекция "Дистанционен надзор". Тя ще се отдели от настоящата дирекция, която се е занимавала с надзорни инспекции. Анализът на риска ще бъде правен от друга нова дирекция, наречена "Специален надзор". БНБ планира и да увеличи екипите, които работят на място в банките и да зачести проверките.
Тъй като кризата с КТБ е показала, че трябва съществено да се подобрят координацията и обменът на информация с други институции, от БНБ предвиждат да бъдат подписани редица меморандуми за сътрудничество.

И още едно решение на БНБ:

На проведено днес заседание Управителният съвет на Българската народна банка, след като установи че са изпълнени всички законови изисквания, на основание чл. 12, ал. 1 от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), издаде лиценз за платежна институция на „БНП Париба Пърсънъл Файненс” ЕАД за изпълнение на платежни операции чрез платежни карти или други подобни инструменти, когато средствата са част от отпуснат на ползвателя на платежни услуги кредит, и издаване на платежни инструменти (платежни услуги по чл. 4, т. 4, буква „б“ и т. 5 от ЗПУПС).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037