EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ да се погрижи депозитите да остават в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ да се погрижи депозитите да остават в България

mail17:53 | 01.03.2010прегледи 811 коментарикоментари 0


БНБ може да направи много за това депозитите, които се набират в България, да останат в България, според министъра на финансите Симеон Дянков, съобщава агенция Фокус. Гръцките банки са около 30 % от банковата система, но от гледна точка на даване на кредити, те са още по-малки – някъде около 20 % от общия пазар на кредит, на депозитите са около една трета, но това все пак е достатъчна причина за някакво безпокойство, каза Дянков.
На въпрос, как ще се опазят парите да не изтичат към банките-майки в Гърция, по-рано премиерът Бойко Борисов каза, че няма да коментира банковата система.
Предприели сме мерки, уведомили сме и Европейската централна банка и всички останали, които имат отношение по тази тема. Намесата на Франция и на Германия за мен е достатъчно гарант, че няма да се допусне срив в банковата система, а тези, които са продавали навремето банките, е трябвало малко да мислят, каза Борисов.
Намаляването на ДДС може да стане евентуално от бюджет 2011 г., според Дянков. Надеждите са, че тогава вече ще излизаме от кризата и това ще даде възможност ставката да слезе надолу.
Не големите разходи, ниските приходи са тревожни, затова правителството предприема допълнителни мерки за увеличаване на приходите, каза премиерът Бойко Борисов.
Влизането в ERМ ІІ означава стабилност, авторитет, дисциплина, означава държава, която бива ценена. В противен случай виждате – имаме съседи, има други държави, които са си позволявали да правят неща, които нашето правителство няма да прави. България и Естония са двете държави, които в момента се дават за пример в Европа за спазване на финансовата дисциплина, каза министър-председателят.
Работи се на ниво премиер, на ниво канцлер във връзка с информацията, че има укрити доходи на българи в Германия и диск, който да доказва това.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg