EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ - част от трансевропейска автоматизирана система

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ - част от трансевропейска автоматизирана система

mail15:03 | 22.01.2010прегледи 1164 коментарикоментари 0


От 1 февруари Българската народна банка и националната банкова общност се присъединяват към трансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в реално време в евро "Таргет 2", съобщават от БНБ.
От финансовата институция посочват, че това е значима стъпка по пътя към интеграцията на България с европейския финансов пазар и платежни инфраструктури, станала възможна след успешния проект за присъединяване.
В националния системен компонент на "Таргет 2" се включват БНБ и 16 банки участници, както и спомагателната система за обслужване на клиентски преводи в евро на стойност до 50 000 евро, предназначени за изпълнение в определен момент. В
присъединяването на националната банкова общност в автоматизираната система участват общо 23 държави от Европейския съюз, от които шест са страни извън еврозоната.
БНБ, като централна банка, оперира с автоматизираната система, администрира Националното бюро за услуги на системата и отговоря за бизнес взаимоотношенията с участниците в компонента и за координацията с Европейската централна банка и участващите централни банки.
Присъединяването към автоматизираната система  улеснява процеса на съединяване с европейските платежни системи и пазар в изпълнение на стратегията на БНБ в областта на платежните системи, насочена към намаляване на системния риск и създаване
на условия за интегриране с платежната система на еврозоната.
Участието в автоматизираната система осигурява съвременни механизми за стабилност и непрекъсваемост на бизнес процесите.
От икономическа гледна точка присъединяването оказва влияние върху банките, спомагателните системи, както и върху крайните потребители на платежни услуги.
На банките на територията на страната, участващи през националния системен компонент, се предлага услугата "преводи в евро в реално време", което повишава сигурността и намалява времето за извършване на преводи в евро към банки от страните от европейското икономическо пространство, пише в съобщението.
Участието в системата дава възможност за използване на предимствата на ефективните механизми за сетълмент и управление на ликвидността, предлагани от автоматизираната система. 
За платежните системи за малки плащания участието в автоматизираната система ще даде възможност за повишаване на конкурентоспособността и разширяване полето на дейност, осигурявайки услуги в евро, съобразени с изискванията на банките
 и техните клиенти. Банките и платежните системи на територията на страната ще имат възможност да участват при еднакви ценови условия в съвременна платежна система с модерна техническа инфраструктура, функционалност и организация, както и
изключително висока степен на сигурност и ефективност.
Системата предлага съвременни механизми за следене и управление на ликвидността в евро, ефективност на разходите и високо ниво на услугите, което оптимизира платежния процес и повишава бързината и сигурността при извършването на преводи в
евро за клиентите на банките.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg