EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БНБ & КТБ + мнения. Цв. Василев:Няма дупка!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ & КТБ + мнения. Цв. Василев:Няма дупка!

mail15:39 | 24.10.2014прегледи 5294 коментарикоментари 0


Днес 24.10.2014 г. в БНБ бе проведена среща между представители на централната банка и представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp, се посочва в прессъобщение на БНБ. На срещата представителите на БНБ бяха информирани, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ.
От страна на БНБ бе напомнено, че плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор 20.11.2014 г.
Припомняме, че до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са представени в БНБ.
От БНБ бе поискано съдействие за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите, бе заявено, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.

По -рано източници от Централната банка, цитирани от БТА, оповестиха, че се водят разговори между БНБ и Оманския фонд за възможността за оздравяване на КТБ, но инвеститорите искат да знаят каква помощ е готова да предостави държавата. Предоставянето на държавна помощ е в правомощията на министъра на финансите, коментираха от БНБ. Квесторите в КТБ трябва да осчетоводят изготвените в одиторския доклад оценки и до 31 октомври да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции. Окончателно решение за съдбата на КТБ обаче ще бъде взето до 20 ноември, предвижда законовата процедура при поставянето на банката под специален надзор. От БНБ коментираха, че според действащото българско законодателство, ако не бъдат заявени инвестиционни намерения за спасяване на КТБ, банката ще трябва да бъде обявена в несъстоятелност.

Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавния бюджет, независимо коя хипотеза се реализира - спасяване на банката или ликвидация. Трябва обаче да се вземе политическо решение кой сценарий би бил по-малко лош за държавата. Това коментира за БТА икономистът Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч. Според българското законодателство не може да има банка с отрицателен капитал - когато загубите надхвърлят собствения капитал, както е в случая с КТБ, ако спешно не се намери инвеститор, който да влее пари, то банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, коментира Богданов. Другият вариант е държавата да спаси банката, посочи икономистът. Държавите спасяват банки при две хипотези – когато функционирането на банката е толкова важно за икономиката на страната, че неспасяването й би довело до сериозни икономически последствия или когато спасяването на банката ще излезе по-евтино, отколкото нейната ликвидация, при която трябва да се изплатят всички гарантирани по закон депозити, отбеляза Богданов. И в двата случая - и при спасяване на банката, и при ликвидацията й, решението за това се взима частично "на тъмно" - тоест колкото и анализи и прогнози да се правят, в крайна сметка се поема риск от създаване на несигурност. Този риск трябва да се поеме от политиците, смята икономистът. Решението трябва да се вземе след внимателно проучване на двете възможни хипотези - фалит или спасяване на банката и какво би се случило в единия и другия сценарий. Разходи за държавния бюджет също ще има и в двете хипотези - в единия случай ще се инвестират държавни пари за спасяване на банката, в другия случай държавните предприятия или административни структури, които са имали депозити над размера на гарантираните влогове, също ще искат помощ от държавата, прогнозира Богданов.

КТБ технически не е фалирала, най-вероятната хипотеза е отнемане на лиценза и несъстоятелност. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България Левон Хампарцумян в студиото на „Тази сутрин” на бтв.
Изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк” посочи, че за плащане на гарантираните от закона депозити ще е нужно държавата да изтегли нов дълг в рамките на 1.5 млрд. лева, като останалите около 2 млрд. банките заделят от печалбите си от 1998 г. насам.
„Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка. Говорим за 4-5 млрд. лева ликвидност, това е от всеки работещ българин да поискаме 2000 лева”, подчерта тази сутрин Хампарцумян.
Едва ли ще се намери кой да плати сумата, нужна за запълване на дупката в КТБ, която според доклада на одиторите възлиза на 4.2 млрд. лв. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК, която е и заместник-председател на банковата асоциация. Тя посочи, че случилото се от началото на лятото е дало да се разбере, че в КТБ очевидно има проблем, но самата тя не е допускала, че размерът на необслужваните заеми е толкова голям. Маринова отбеляза още, че не може да си представи такава ситуация в друга банка. Освен това тя припомни, че от години е в ръководството на Асоциацията на банките в България и дори не е чувала за такива практики, при които се отпускат кредити при нищожно обезпечение. Според доклада на одиторите тежкото състояние на КТБ се дължи основно на отпуснати 82 кредита с коефициент на покритие от едва 13 на сто. Според Маринова връщането на тези кредити може да се търси по съдебен ред, но това ще е доста бавна процедура.

"Дупката" в КТБ не е никак малка, тя е над очакванията. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Екатерина Захариева, помолена за коментар по темата, преди да открие поредното заседание на Енергийния борд към Министерски съвет. Захариева каза, че доколкото знае от публикации в пресата, Оманският фонд е поискал среща с БНБ. Надявам се да има такава среща и да се види какво е предложението им, посочи вицепремиерът. Трябва да се чуе предложението на инвеститорите - колко и в какъв срок имат намерение те да инвестират, и едва тогава трябва да се направи анализ колко ще струва и откъде трябва да дойде държавната помощ, смята вицепремиерът. На въпрос в какъв размер би била поносимата държавна помощ за банката, Захариева каза, че трябва да се види първо предложението на инвеститорите. Виждате, че "дупката" никак не е малка, тя е много голяма, над очакванията, заяви тя.

В своя становище изпълнителните директори на КТБ пишат:"След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. БНБ демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение. Вместо най-после да обяви доклад на квесторите за действителното състояние на КТБ АД съгласно чл. 121 от ЗКИ, отново „пусна по пързалката” обществото. Бяха оповестени неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти – одиторски фирми, които не са предвидени от закона при регламентацията на режима на специалния надзор, под който се намира КТБ АД. "

"Капиталът на КТБ е положителен." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. "Капиталът на Корпоративна търговска банка е положителен, а редовният дълг по кредити е 88 %." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, изпратена до медиите и цитирана от БНР. По думите му ако има обезценка на активите на стойност от 4,2 млрд. лева, която бе определена като "дупката в КТБ", тя трябва да е трупана с месеци и дори години. "Ако това е вярно, то много по-голяма вина носи БНБ, защото не си е свършила работата като надзорен орган", смята Василев. Той припомня, че именно БНБ е потвърдила стабилността на Корпоративнта търговска банка малко преди налагането на специалния надзор с разрешението да придобие банка "Виктория".Василев определя данните на одиторите като "манипулативни" и "целящи ликвидирането на КТБ".

Няма източване на КТБ, няма дупка в КТБ, това източване е доста спорно - фарс, някой така е решил. Това заяви днес пред журналисти на излизане от столичното следствие Антоанета Василева, съпруга на банкера Цветан Василев. На въпрос къде са тези 4 млрд., Василева отговори - в банката.До 30 юни лошите кредити бяха под 2%, а на 30 септември те вече са повече - как може да си го обясним, запита съпругата на мажоритарния собственик на КТБ.
 /обновена/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888