EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БЛС:2 млрд.лв. отклонени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЛС:2 млрд.лв. отклонени

mail16:00 | 19.11.2012прегледи 517 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Около 2 милиарда лева са били отклонени през последните три години от системата на здравеопазването към други сфери, сигнализираха съсловни и пациентски организации. Никой не знае къде и как са се изразходвали средствата, а за сметка на това системата на здравеопазването е пред тотален срив, коментира Цветан Райчинов, председател на УС на БЛС. По думите му това са по около 250 лв. допълнително дадени от хората под формата на здравни вноски, но най-вероятно са отишли за данъци.
От лекарското съсловие са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с молба финансовият министър Симеон Дянков да бъде освободен от поста му, тъй като оставането му на тази длъжност е вредно за държавата.
Райчинов посочи, че вече са били изпратени и три поредни писма до министър Дянков, в които съсловната организация е настояла да получи отговор за какво се правят разчетите, как се изразходват средствата, натрупани от здравни вноски , кой и как управлява излишъка, останал в Националната здравноосигурителна каса за миналата година. БЛС обаче не получил отговор от министъра.
Според Райчинов НЗОК се е превърнала в „политически инструмент” и разплащанията с нея тотално са зациклили. По тази причина се очаква следващата година задълженията на болниците да са още по-големи – от сегашните 340 млн. лв на 400 млн. лв.
Райчнов разкритикува Дянков и за липсата на политика в здравеопазването по отношение на децата и припомни, че България е единствената страна в ЕС, където се отпускат по 8 евро за здравето на дете месечно. България е и единствената държава в Европа, в която няма детска специализирана болница. Държавата не отделя и никакви средства за профилактика на денталните заболявания, което е една от причините да има 11 хиляди извадени постоянни зъба на децата до 18-годишна възраст, стана ясно още. Затова от БЛС настояха за спешна реформа в сектора, в която да се включат нови дейности и специалности и увеличение на средствата за дентална помощ.
От там искат още увеличение на средствата за здравеоопазване минимум до 5% от БВП за 2013 г. като средната величина на отделяните средства в останалите страни-членки на ЕС е 7.5% от БВП.
През 2011 г. България е похарчила публични разходи за здраве в размер на 219 евро на глава от населението, Унгария - 500, Словакия - 600, Чехия -1000, Словения -1200.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165