EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БЛС: Делегираните болнични бюджети са незаконни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЛС: Делегираните болнични бюджети са незаконни

mail12:42 | 11.02.2010прегледи 875 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

„Сега от мениджърите на болници се иска да напасват заболяванията към бюджета, а не обратното”, каза Цветан Райчинов, председател на Български лекарски съюз, по повод реформите в здравеопазването.
„След закриване на болниците около 400 хиляди хоспитализации няма къде да бъдат пренасочени. С тези намалени бюджети лечебните заведения са осъдени да затъват в дългове. Невъзможно е работещите болници да поемат и пациентите от закритите болници. В момента съществува хаос в НЗОК, това няма как да излезе извън вниманието на БЛС”, допълни още той.
Делегираните бюджети са незаконни, смятат още от лекарското съсловие. От съюза настояват за ясни критерии кои болници, независимо от намалените бюджети, няма да бъдат закрити. Към момента няма система и за обезпечаване на персонала, работещ в ликвидираните болници, твърдят от БЛС.
Въпросът сега е могат ли да оцелеят и да се издържат болниците в България. Това се отнася дори и за големите болници, които също изпитват трудности с предвидените финансови средства да отговарят на изискванията за качествена медицинска помощ.
От БЛС ще поискат преразглеждане на Закона за бюджета за НЗОК.”Няма как  здравната каса своеволно да решава кои критерии на кои болници да прилага и колко средства да отпуска. Реформата е задължителна, тя трябва да се случи, но при ясни условия.”, заяви още председателят на лекарския съюз.
Подготвя се „влак на недоволството”. Напълно възможен е и национален протест, предупредиха от синдикалните организации.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg