EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Близо 1 млн.лв. дарения за Александровска болница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Близо 1 млн.лв. дарения за Александровска болница

mail14:01 | 25.03.2020прегледи 9432 коментарикоментари 0


Банка ДСК и пенсионно-осигурителна компания ДСК-Родина съобщават, че ще подкрепят усилията на българските здравни институции, като дарят сумата от 200 000 лв. на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ ЕАД.

Сумата се предоставя безвъзмездно за оборудване с апаратура на Клиниката по Анестезиология и интензивно лечение, както и на Интензивното отделение към Клиника по кардиология.

Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на реанимационна грижа на пациентите с доказана коронавирус инфекция, чрез закупуване на медицинска апаратура за дихателна реанимация - пациентски монитори, перфузори, инфузионни помпи, апарати за екстракорпорално мембранно окисляване, подвижни рентгенови апарати тип Кугел, дефибрилатори, транспортни респиратори, видеоларингоскопи, бронхоскопи и др., както и за закупуване на медицински консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства за медицинския персонал. 


Лидл България и Kаufland България даряват 300 000 лева за закупуването на 8 дихателни апарата, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването. Двете компании, които са част от германската група Schwarz, обединяват усилия в ситуация на извънредно положение и в желанието си да дадат своя принос в борбата с разпространението на коронавируса у нас и грижата за здравето на българските граждани. Стойността на 8-те респиратора възлиза на 290 880 лв. Останалата част от сумата ще бъде дарена по сметката на Министерството на здравеопазването, в която се набират средства с цел подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус.  
 
Решението дарението да бъде насочено към Министерството на здравеопазването е взето след консултация с председателя на Националния оперативен щаб в лицето на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, като разпределението на респираторите по места и болници ще се извърши след изрична препоръка на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.


200 000 лв. дарява търговската верига "Фантастико" на столичната Александровска болница, за да бъдат закупени дихателни апарати за най-тежко засегнатите от коронавируса пациенти. Това обявиха от търговската верига. Решението за финансовата подкрепа е взето веднага, след като става ясно, че се търси възможност за закупуване на животоспасяващата апаратура в условията на пандемия от COVID-19 и недостиг на подобна апаратура в стотици болници по целия свят, казаха от "Фантастико".


Три жени засрамиха милионера Пенчев

„Хора, събрахте парите! Направихте го за по-малко от 8 часа! #БългариязаБългария!“ Това написа малко след полунощ в петък срещу събота Сибина Григорова - една от трите жени, организирали набирането на недостигащата сума за закупуване на 15 респиратора за Александровска болница.

Те организираха кампанията в помощ на спешната клиника, след като търновският бизнесмен Ивайло Пенчев се изгаври с болницата и страдащите от коронавирус у нас. Той обяви, че дарява 222 000 лв. за животоспасяващите респираторни апарати, но под условие – неговите роднини и подчинени в Уолтопия, да ги ползват с предимство, ако се разболеят.

Опитът да се брандират апаратите, които са безценни за заразените хора и не достигат у нас, взривиха обществото. Александровска отказа дарението.

Болницата е сред лечебните заведения от първа линия на борбата с коронавируса. А сумата - 220 хил. лв., не достигаше за пълния комплект от 15 японски апарата, договорени от шефа на болницата. Щедро дарение от А1 и Фантастико, осигури средствата за 10 от тях, а останалите пари са точно в размера на върнатото дарение под условие на бизнесмена Ивайло Пенчев.

Три жени срещу егото на един мъж - това е положението. Така трите работещи момичета анонсираха инициативата си.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1857