EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Благородното каберне от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Благородното каберне от България

mail11:30 | 14.10.2011прегледи 848 коментарикоментари 0


DiVino.bg
Като сорт кабернето се отличава с изключителната си способност да се приспособява към доста широк диапазон от терени и климатични зони. Заради вроденото му благородство и устойчивост той се е превърнал в любимец на лозарите, харесван от винарите и страшно много обичан от клиентите.
Някога кабернетата от България са били бестселъри не само на скромния ни вътрешен пазар. Вместо да въздишаме обаче по една отминала епоха е по-добре да се постегнем и да преброим онези вина, които спокойно могат да върнат България, където й е мястото – сред най-предпочитаните държави, с много добри вина в съотношение между качество и цена.
Разделихме вината в ценови сегменти и така се оформиха две сравнително еднакви по брой групи, които условно нарекохме “достъпни кабернета” (тоест такива с цена до 10 лева) и “специални кабернета” (всички вина, които имат малко повече претенции, отразени най-вече в ценовата политика на създателите им).
При достъпните кабернета все повече производители се отличават с постоянно качество. Обикновено тук става дума за вина, подходящи за ежедневна консумация. Иска ни се да отличим и двата бранда - Mezzek и Twins, на Катаржина, заедно с Terra Tangra, Chateau Kolarovo и Bulgarian Heritage - представиха се достойно с добри до много добри качества. Повечето от вината в ценовата категория до 10 лв. действително ни накараха да повярваме, че България има бъдеще в тази ценова група – групата на най-продаваните кабернета.
Истинската слава на българското каберне обаче идва в диапазона на вина над 10-11 лева, където опитахме няколко наистина впечатляващи образци.
Оказва се, че българското каберне не винаги е супермощно и натоварено. Като цяло по-специалните кабернета вече правят лекичък завой от Калифорния към Франция. Сухите, алкохолни вина са отстъпили място на по-полирани и интелигентни “бомби”. Такива са Rossidi, Levent Grand Selection, Ivajlo Genowski, Merul, Arte Ante както и една доста приятна изненада от Домейн Бойар – Cabernet Sauvignon Platinum.
Заслужава си да отбележим интересния подход на Вила Юстина с тяхното каберне Premiera, (което показа лекота и свежест), натуралните аромати на ивайловградското каберне Light Castle и на резервата на Вила Любимец. А Тера Тангра си е Тера Тангра – винаги атрактивна, със сочна, конфитюрена сладост във вината.
Забележително в тази дегустация е присъствието на четири сортови вина от каберне фран. Много интересен сорт, по разпространеното мнение на много винари – неподходящ за бутилиране на чисти сортови вина, но винаги допринасящ за комплекността с меки, сатенени танини и парфюмени, фини ухания. Две от вината – на Мидалидаре Естейт и на Шато Бургозонe, донякъде опровергават това твърдение и то на световния подиум (и двете са с награди от междунардони състезания).
По време на изложението DiVino.Taste, което ще се проведе на 19 и 20 ноември в Централния военен клуб в София, ще бъдат представени над 200 български вина. Сред тях ще има и много представители на благородното каберне. Посетителите ще имат възможност да научат любопитни подробности от хората, които създават лицето на съвременното българско вино.
 


Тагове: вино, каберне
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg