EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Благоевград: Транспортна връзка към два завода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Благоевград: Транспортна връзка към два завода

mail17:00 | 25.12.2023прегледи 2672 коментарикоментари 0


Община Благоевград ще изгради транспортна връзка за 800 хиляди лева при две големи предприятия в града, каза на пресконференция кметът на общината Методи Байкушев. Той посочи, че е одобрена от правителството инвестиция на един от големите инвеститори и работодатели в Благоевград - "Карлсберг България" АД по Закона за насърчаване на инвестициите. С това от централния бюджет ще бъдат отпуснати средства на общината за изграждане на дългоочакваня транспортна връзка в тази част на града, където се намира и друго голямо предприятие - "Карол Фернандес Мийт". 

Вече има идеен проект, който е представен, а според количествените сметки сумата за изграждането на локалната връзка е 800 хиляди лева с ДДС, посочи Байкушев. Той допълни, че са проведени срещи с представители на пивоварната, от които е станало ясно че голяма част от процедурата е проведена. Ние поехме ангажимент да проведем по-бързо обществена поръчка, така че да възложим изпълнение, каза още кметът на Благоевград. 

Във връзка с друг инфраструктурен проект - улица "Промишлена", Методи Байкушев каза, че вече е бил поканен в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за подписване на споразумение за втората част от строителството на улицата. Очаква се да бъдат преведени 3,5 млн. лева, с които да бъде завършено строителството на обекта. 

Към момента там работата е спряна с акт, подписан на 5 октомври, а причината е, че в обекта не е предвиден достатъчно добър достъп до промишления двор, който е по цялото продължение на улицата от западната страна, каза Байкушев. Той посочи, че следва да се направи промяна в проекта, след което промяна и в подробния устройствен план, но се очаква през март строителството да продължи. 

Във връзка с приходите в общината кметът каза, че предстои да се сформира работна група с представители на общинската администрация и общинския съвет, на която да се преразгледат таксите за различни общински услуги. Много от тях са под себестойност, сред които наеми на общински обекти, коментира Байкушев. 

Кметът на Благоевград ще направи предложение до Общински съвет и за промяна на таксата за паркиране в централната част на града, като на този етап предложението ще е стойността да е два лева за час. Причините са това са три - регулиране на трафика в центъра на града; икономически - средствата ще бъдат вложени в инфраструктурата и в изграждане на паркинги; екологична - стимул за хората да използват алтернативен транспорт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg