EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Благоевград създава свободна икономическа зона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Благоевград създава свободна икономическа зона

mail10:05 | 10.03.2021прегледи 1458 коментарикоментари 0


На извънредна сесия в Благоевград беше приета концепция за създаване на свободна икономическа зона, а паралелно с нея и свободна индустриална зона, като част от стратегията за развитие на града в следващите 20 години.

Концепцията е разработена от експертен екип  под ръководството на проф. Димитър Тадаръков и се опира на основното предимство на Благоевград- неговото стратегическо  положение.

Над 200 декара в непосредствена близост до автомагистрала Струма са предвидени за изграждането на свободна икономическа зона, която с облекченията и липсата на мита ще привлече инвеститори в сферата на производството и търговията, убеден е кметът на  Благоевград Румен Томов. 

„Ние трябва да направим точно това – да подготвим телените за инвеститорите“, каза той.

В предвидения терен община Благоевград има собственост от близо 50 декара, а останалите имоти ще бъдат изкупени от собственици по пазарни цени.

Паралелно с този проект се предвижда и изграждане на свободна индустриална зона с площ над 300 декара. Идеята е в перспектива да се създаде конфедерация на свободните икономически зони между България, Гърция и Северна Македония.

Кога  жителите на  Благоевград и областта, намираща се на дъното на класацията по  икономическа активност и доходи, ще усетят ползата? Проф. Димитър Тадаръков:

„Ако всичко това се възприеме, след може би година и половина ще дойдат първите финансови резултати. А до 7 години очакваме около 100 милиона инвестиции и 1200 работни места“./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg