EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Благодатният огън - тайната!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Благодатният огън - тайната!

mail23:00 | 30.04.2016прегледи 2638 коментарикоментари 0


Благодатният огън пристигна на летище "София", донесен от българска църковно-държавна делегация, водена от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит. Правителственият самолет "Фалкон", с който делегацията се завърна от Йерусалим, кацна преди 20.00 часа. Благодатен или Свещен огън е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен върху Божи гроб в Йерусалим.  На летище "София" по традиция на Велика събота чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да я занесат на вечерното богослужение за Великден.
От летището Благодатният огън бе пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Преди 23.30 часа фенерът с огъня бе изнесен от параклиса, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
Всяка година хиляди християни се стечат в йерусалимската църква „Възкресение Христово” , за да присъстват на церемонията по снизхождането на Благодатния огън в навечерието на Великден, като очакват да запалят своята свещ от Благодатния огън в църквата, построена на мястото, на което християните вярват, че Исус Христос е бил разпънат на кръст, погребан и възкръснал.
Благодатен, или още Свещен огън, е огън, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в съсобствения на различни християнски конфесии храм. Християните твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.
Ако свещеният огън не се запали това е знак, че наближава краят на света, гласят библейски думи.
Единственият случай, за който се твърди, че Огънят е слязъл извън пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това Огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.
Какво се случва и Благодатния огън се появява? Отговорът успя да намери руски физик, показват различни статии в медиите. Учен от Института по атомна енергия с помощта на прецизни инструменти успя да докаже, че Благодатният огън всъщност има Божествен произход.
Ръководителят на лаборатория за йонни системи към института Курчатов Андрей Волков успя да направи това, което до сега не можа да постигне нито един учен в света: той проведе научен експеримент в храма на Божи гроб в Ерусалим.
По време на спускане на Благодатния огън уредите са регистрирали рязко нарастване на електромагнитното излъчване.
52-годишният кандидат на физико-математическите науки Андрей Волков винаги се е интересувал от необичайното явление на спонтанното запалване на огъня в храма на Божи гроб, което се случва в навечерието на православния Великден. Този огън се появява сам по себе си, а в първите няколко секунди, той не изгаря, вярващите си мият лицето и ръцете с него, като с вода. Волков предположил, че този пламък е плазмен разряд.
И тогава му идва идеята за смелия експеримент – да измери електромагнитното излъчване в църквата по време на появата на Светия огън.
- Знаех, че това не е лесно – в светилището с оборудване може и да не ме пуснат, казва Андрей Волков. – Но все пак реших да поема риска, а всички инструменти да побере в едно обикновенo куфарче. Като цяло се надявах на успех. И ми провървя.„
Излъчването
Ученият настроил така устройството: ако по време на появата на Благодатния огън се получи пик на електромагнитните полета, компютърът ще го фиксира. Ако пламъкът е само фокус за вярващите, тогава това няма да се случи.
Волков гледал как патриархът на Ерусалим влиза в храма с куп свещи. Хората, замръзват в очакване на чудото. В крайна сметка, според легендата, ако Благодатният огън не слезе при хората в навечерието на Великден, това ще отбележи приближаването на края на света.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg