EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Битката за монетите от 1 и 2 евроцента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Битката за монетите от 1 и 2 евроцента

mail10:03 | 20.05.2013прегледи 987 коментарикоментари 0


Започналата през тази седмица дискусия в Европейската комисия за изваждане от употреба на монетите от 1 и 2 евроцента не отговаря на интересите на Германия. Това заяви управителят на Дойче Бундесбанк Йенс Вайдман в интервю за в. "Билд ам зонтаг", цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Германците искат тези дребни монети да останат в обращение и аз споделям тяхното становище", казва Вайдман. По думите му отменянето на монетите е само един от възможните сценарии, като във всички случаи окончателното решение трябва да бъде взето не от емисионните банки в еврозоната, а от министерствата на финансите.

В момента в страните от валутния съюз на ЕС са в обращение около 46 милиарда монети с номинал 1 и 2 евроцента. Те не са платежно средство за уличните автомати, трудно е да се плаща с тях на каса и затова мнозинството европейци ги складират у дома - над 100 хиляди тона метал.
Еврокомисията твърди, че разходите за производството на дребните монети надхвърлят тяхната номинална стойност. Гражданите от ЕС обаче се опасяват, че след премахването им цените на хранителните стоки ще бъдат закръглени нагоре, предаде ИТАР-ТАСС.
 


Тагове: евроцент, война
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg