EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Битка vs. двойния стандарт при храните + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Битка vs. двойния стандарт при храните + видео

mail06:40 | 02.05.2018прегледи 6155 коментарикоментари 0


Единството на Европейския съюз означава един стандарт, каза по време на днешния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт на храните, премиерът Бойко Борисов. Борисов определи като "страшно обидно" наличието на двоен стандарт в рамките на ЕС. "Дори не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи и авторитетни компании да си позволят да правят подобни неща. Не ви ли се струва безобразен терминът национален вкус за бебета. Кой умник измисли, че българското бебе обича повече палмово масло", коментира Борисов.

Кой умник направи 100 милиона европейци да живеят като аборигени, сигурно даже и аборигените вече живеят доста по-добре, попита премиерът.

"Нацията става все по-болна, защото с тонове палмово масло се поемат и сърдечно-съдовите заболявания се случват. Преди 10 години България влагаше 1 млрд. лева за здравеопазване, сега са близо 5 млрд. годишно и хората продължават да мрат от сърдечно-съдови заболявания", каза Борисов. Той определи подготвената за подпис днес декларация от форума като доста семпла и въпреки това имало такива, които не искат да я подпишат.
Ако за други теми сме правили компромиси, по тази няма да има, категоричен бе българският премиер. Той се закани на 16 и 17 май, на срещата на върха в София, "това, което ядат българите, да го дам на моите колеги. Да видим техните служби за сигурност как ще ги оценят", коментира Борисов. Той информира, че се е разпоредил министрите на здравеопазването и на земеделието да проведат разговори с търговските вериги, вносителите, цялата магазинна мрежа. Ще се подготвим добре и се надявам тази тема да не стигне до 17 май, а да я придвижим по-бързо. За целта премиерът още днес се ангажира да говори с Доналд Туск, председател на Европейския съвет, стана ясно от изявлението му. "Не сме виновни, че сме по-бедни. Когато са седнали Сталин, Рузвелт и Чърчил да разпределят света, ние сме попаднали от тази страна на бариерата. И сега бързаме, искаме, дисциплинирани сме да наваксаме", коментира Борисов. Той изрази надежда, че всички присъстващи на форума ще подпишат заключителния документ, защото това по думите му ще бъде акт на справедливост. С това поне малко можем да изкупим греха си всички за това, което сме допринесли да влошим здравето на хората, посочи премиерът.

Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки. Това заяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова на конференция, посветена на новия законодателен пакет - „Нова сделка с потребителите“:

"Искаме потребителите да усетят справедливия ЕС в своята потребителска кошница. Комисията вече публикува правното становище за двойните стандарти с ясното заключение, че това е несправедлива практика. Приключихме с методиката на проверяване и на изпитване на качеството на храните. Държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, така че проверките могат да започнат веднага. Вече сме провели такива тестове и в България, и в другите страни. Санкциите също ще бъдат хармонизирани".

До края на тази година общоевропейският изследователски център ще публикува първите резултати от проучване на двойния стандарт при храните, направено по единна европейска методика, съобщи още комисар Вера Йоурова. 

Европейският изследователски център изработва протокол за хармонизиране на мерките за борба с двойния стандарт на храните, каза тя. Целта е всяка страна от ЕС да прилага еднакви мерки за взимане на проби и тестване на храните, така че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при храните да са категорични и съпоставими.

След публикуването на резултатите от общоевропейския тест при храните, общата методика за борбата ще се насочи и към други продукти, каза еврокомисарят, като посочи за пример перилните препарати, при които също има разлика в качеството на различните пазари. 

По-рано евродепутатът Момчил Неков, алармира, че България не е предоставила никакви резултати от проведените вече три изследвания за двоен стандарт на храните на специалистите в Брюксел. Това е станало ясно при посещението му в изследователския център в град Гел, Белгия. Чехия, Унгария, Полша, Словения, и Словакия отдавна са предоставили своите данни за двойни стандарти. Гърция също се е включила в инициативата.

Съвместният изследователски център е вътрешната научна служба на Европейската комисия. Той предоставя независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС. Центърът е органът, който прави и изследванията относно двойното качество при продуктите на европейско ниво.

Предоставянето на данните в центъра на ЕК е небоходимо, за да може да се вземат под внимание всички правени изследвания в страни от ЕС, да се включат в анализите и да се дадат стъпки и насоки за разработване на нови методи, инструменти и стандарти, водещщи до единна европейска регулация.

През януари 2018 г., евродепутат Неков, като член на Земеделската комисия в ЕП изготви становище относно двойното качество на продуктите на единния пазар, като същевременно го представи както у нас, така и пред своите колеги от Европейския парламент.

В становището се предлага:

- Изменение на директивата от 2005 относно нелоялни търговски практики от търговци към потребители, в която категорично да бъде забранено предлагането на една и съща стока, под една и съща марка, от един и същи производител, но с различни съставки и с различно качество.

-  Създаване на контролен орган в ЕС,който да следи за това дали се предлага еднакво съдържание за едни  и същи продукти.

-  Въвеждане на преходен период в най-кратки срокове  за това по чия местна рецепта са изготвени продуктите и даване възможност на бизнеса да има по-голяма видимост, в случай че приготвя продукти по местна рецепта и използва местни суровини, с което се  спазва правото на потребителите да правят информиран избор, чрез закупуване на продукт с по-изчерпателно означение.

Снимка: ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg