EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Биохраните в България все по-популярни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Биохраните в България все по-популярни

mail12:00 | 04.06.2010прегледи 1387 коментарикоментари 0


Финансовата криза не е засегнала потреблението на биологичните храни в България, има дори увеличение в потреблението им, съобщи в интервю за БТА д-р Стоилко Апостолов - управител на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена". 
В сравнение с миналата година асортиментът на предлаганите в България биохрани се е увеличил от 1 400 на над 2 000 артикула, а фирмите, занимаващи се активно с внос и дистрибуция на биохрани, са се увеличили близо три пъти.
Допреди няколко години над 90 на сто от произвежданата в момента сертифицирана биологична продукция в България се изнасяше и то главно за западноевропейските страни. Тази тенденция продължава и до днес, според Апостолов.
Почти всички нови биопроизводители се опитват да намерят пазар извън България, планират така производството си, че то да е търсено и продаваемо в ЕС. По тази причина и броят на сертифицираните биоживотновъдни ферми продължава да бъде
пренебрежимо малък - само 8 от общо 310, казва Стоилко Апостолов.
Най-голямата трудност, пред която се изправят кандидат-биофермерите е промяната в мисленето и в навиците, според него. Повечето от тях смятат, че е достатъчно да заменят препаратите и пестицидите, които използват в момента с препарати, разрешени в биологичното земеделие и готово, но при биоземеделието обаче е нужно много по-всеобхватно мислене, казва Апостолов. Другата голяма група от трудности пред биопроизводителите е свързана с отношението на администрацията към тях и всевъзможните проблеми пред получаването на прословутите вече компенсаторни плащания по Агроекологичната мярка, казва още управителят на фондация "Биоселена".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg