EUR 1.9558
USD 1.8349
CHF 1.8970
GBP 2.3069
CNY 2.7605
you tube
mobile version

Биорафинерия заработи в Истанбул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Биорафинерия заработи в Истанбул

mail09:45 | 13.01.2022прегледи 631 коментарикоментари 0


Турски министри и отговорни представители от ЕС откриха биорафинерия в Истанбул, съобщи в."Дейли сабах". Съоръжението, което ще произвежда авиационно гориво от водорасли, се рекламира като първата и единствена в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии. Тя е с подкрепата на ЕС.

Чрез биорафинерията Турция цели да намали използването на изкопаеми и невъзобновяеми ресурси за енергийни нужди в условията на климатична криза.
Рафиренията е изградена в кампуса на престижния Босфорски университет. Тя е част от проект за Интегрирана концепция за биорафиниране за развитие, водено от биоикономиката, който търси иновативно, екологично производство и равитие на технологиите.

Рафинерията е разположена в пространство за изследвания и развитие с площ от 2500 квадратни метра в кампуса на университета.Тя използва водорасли, отглеждани в реактори и басейни, за производство на биогорива, хранителни добавки, фуражи за животни и органични биоторове.

Проектът има бюджет от 6 милиона евро, като ЕС покрива 85 процента от проекта, посочва Анадолската агенция. Останалата част се покрива от министерството на промишлеността и технологиите в рамките на неговата програма Конкуретни сектори. Програмата, която се финансира съвместно от Турция и ЕС, включва подкрепа за икономическо развитие чрез разширяване на възможностите на инфраструктуртата за изследвания и на малките и средни предприятия.

Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк заяви на церемонията, че биорафинерията ще произвежда много продукти, от които Турция има нужда, и че биогоривото, получено в рафинерията, ще се използва за самолети, като по този начин ще се ограничи зависимостта от вноса на енергийни ресурси и ще се намалят въглеродните емисии.

Варанк каза, че се предвижда използване на биогорива, които ще бъдат произведени в рафинерията, от националната авиокомпания "Търкиш еърлайнс". "Ние искаме "Търкиш еърлайнс" да извърши първия си полет с използване на биогориво оттук преди края на 2022 г.", посочи министърът.
Биорафинерията разчита изцяло на вятърна енергия за нуждите от електричество.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg