EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Биопроизводството бутиково в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Биопроизводството бутиково в България

mail14:40 | 08.04.2011прегледи 1008 коментарикоментари 0


Вярвам, че България може да бъде зеленият остров на Балканите и на Европа. Че всички ние може да живеем в чиста и подредена държава, в която децата ни да растат здрави, заобиколени от щедра и сигурна околна среда, каза евродепутатът Надежда Нейнски при откриването на форума, организиран от нея, "Развитие и приложение на европейските стандарти в биопроизводството - приоритет на Стратегия 2020". "България да бъде биозона в ЕС, което е нашето конкурентно предимство", е записано като приоритет и в стратегията на СДС "България 2020", каза Нейнски. Най-логичният път за постигането на това е чрез развитие и стимулиране на сектори като биопроизводството и биотърговията. А това е невъзможно без създаването и приложението на условия както на европейско, така и на национално ниво, които да водят до устойчиво икономическо развитие на малкия и среден бизнес, до ефективна борба с климатичните промени и до реално опазване на околната среда, аргументира се Нейнски. Според нея се налага да признаем, че биопроизводството и екологично чистото земеделие са почти бутиково занимание в България. Тук то струва скъпо, не се реализира лесно на националния пазар и се контролира при неясни условия.
Биопроизводителите и биотърговците се сблъскват с редица проблеми като липсата на синхронизация между българското и европейското законодателство, огромно забавяне на изплащането на целевите субсидии, неизпълнение на Националния план за биологично земеделие, редица пречки за достъп до европейските програми и за пълноценно усвояване на европейските средства в сектора. И всичко това се случва в пълно противоречие както с тенденциите за "Зелена Европа", така и на природните дадености и национални традиции у нас, категорична е Нейнски.
Изграждането на био-икономика до 2020 година в Европа е един от приоритетите на водещата инициатива "Съюз на иновациите" на Стратегия 2020. "Европейските държавно-частни партньорства в иновациите" в ЕС и на национално равнище ще помогнат да се подсили пазарното производство и търсене на биопродукти, като целта е да се увеличи общият пазарен дял в съответните отрасли, отчита Нейски. Европа по традиция винаги е била силна в сферата на научните изследвания и проектите, но държави като Китай, Южна Корея и Турция бързо ни настигат и един ден може да се окажем в ситуация на внос на продукти на биологична основа. От европейска гледна точка, с преговорите за новата многогодишна финансова рамка всъщност настъпва благоприятен момент за преговори за адаптиране на Общата Селскостопанска Политика и Политиката на научни изследвания и иновациите към въпросните предизвикателства, подчерта българският евродепутат.
Тя напомни, че в същото време в сряда Европейският парламент прие резолюция, в която бяха изразени съмнения за "изключително висок процент" на измами в България по програма САПАРД за 2009 година. По данни на ЕК, той възлиза на 20% и е най-високият процент, отчитан за всички анализирани фондове за земеделието. При това – повечето случаи на съмнения за измама в страната са били открити по-скоро чрез външен контрол или намеса, отколкото чрез упражняване на вътрешен контрол на национално равнище. Затова евродепутатите призовахме ЕК да продължи да упражнява надзор над българските власти, за да се подобри управлението на евросредствата, категорична е Нейнски.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg