EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Биоземеделието с повече производители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Биоземеделието с повече производители

mail18:10 | 11.07.2011прегледи 925 коментарикоментари 0


Въпреки проблемите около субсидирането на сектор "Биопроизводство" статистиката отчита, че стопаните, търговците и вносителите се увеличават с всяка изминала година от 2009 г. насам. Тогава на отчет в МЗХ са се водили 467 души, като година по-късно нарастването е почти двойно, съобщи fermer.bg.
Това показва, че биопроизводителите са решили да се борят с трудностите, най-вече администрацията и бюрокрацията в България, за да произвеждат и реализират печалби, тъй като климатичните условия тук са много добри. Двойно са нараснали и регистрираните земеделски площи. По последни и не чак толкова актуални данни от миналата година обработваемите био-площи са 25 хил.дка.
Ако не бяха тежките административни процедури обаче, сега броят на тези хора можеше да е петорно повече и България да има една много добра реклама. За да бъде сертифициран като биопроизводител, всеки кандидат е длъжен в продължение на пет години да оглежда културите, без да използва изкуствени торове или химични продукти за растителна защита. Животновъдите също трябва да отглеждат стадата си само на високопланински ливади и пасища, които не са третирани с пестициди или други замърсители.
Земеделци смятат, че увеличението на площите за биоземеделие през 2010 г. се дължи не толкова на засиления инвеститорски интерес към него, а заради допълнителните плащания, които се очаква да бъдат увеличени, ако Европейската комисия одобри исканото от България нарастване на компенсаторните плащания.
По отношение на качеството на продуктите в България сме свидетели и на още един феномен - ядем скъпа родна био-продукция с немски етикети. Това е така, защото за биопроизводството се влагат доста средства, поне на този етап, и продуктите са чувствително по-скъпи от конвенционалните. На пазара у нас не се предлага изгодна изкупна цена, което кара фермерите да търсят чуждестранните търговци. Те изкупуват нашата продукция на добра цена, която в същото време е по-ниска от средните за ЕС и след това преработвателният бранш в Германия опакова продоволствията и лепи свои етикети, които пласира после по целия свят. Сега в голяма част от биомагазините у нас могат да се срещнат продукти с немски опаковки, но с чисто българско съдържание.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160