EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Биогорива - пред революционен пробив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Биогорива - пред революционен пробив

mail13:10 | 22.03.2011прегледи 1589 коментарикоментари 0


Нов тип микроби, които се хранят с протеини, имат потенциал за създаване на значително по-евтино биогориво
Група американски учени изпробваха успешно нов способ за производство на биогориво, който според експерти в индустрията има революционен характер. Изследователите от Университета на Калифорния в Лос Анджелис са създали биогориво от микроби, с потенциал да бъде значително по-евтино от аналозите си.
Пробивът е станал възможен благодарение на някои разновидности микроби, „заставени” от учените да консумират протеини с цел биологичното им превръщане в мазнини и други вещества, които след това могат да бъдат почистени и от тях да се произведе биологично гориво.
За разлика от съществуващите в момента технологии за получаване на биогориво, новият метод за първи път използва протеин като източник за производство на енергия. Сега учените работят върху отделянето на амоняк от единични клетки, което ще позволи на тези клетки да съхраняват в себе си азот.
В новата технология азотът ефективно се въвлича обратно в процеса на производство на биогориво, така че учените се доближават до неутрализиране на азота, съобщи по-рано този месец xinhuanet.com.
Тестваният процес има допълнително предимство – с негова помощ е възможно създаване на нов тип тор, в който се използва минимално количество азот. Това ще позволи значително да бъде намалено отделянето на вредни парникови газове, получавани в процеса на производство на азотни торове.
Изследването на американските учени може да способства развитието на нови разновидности микроби, които се хранят с природни протеини, непригодни за употреба от животните. /GreenTech.bg/

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg