EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Био храна - как да четем етикета?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Био храна - как да четем етикета?

mail14:10 | 11.06.2012прегледи 2029 коментарикоментари 0


Как да четем етикетите, как да разберем дали един биопродукт е наистина био, дали е сертифициран? Въпросите вероятно вълнуват мнозина, изкушени от био-идеята. Ценни съвети даде Красимир Кунчев, управител „Балкан Биосерт” ООД, първият национален орган за контрол и сертификация на биологична продукция. Неговата презентация бе част от семинар за био производители на тема „Био продуктите – чисти, качествени и здравословни с пълна гаранция за потребителите”.
Какво пише на етикета?
Всеки продукт, който претендира да е различен, има надпис organic или bio. Най-голямото доказателство дали това наистина е така, е логото на ЕС, обозначаващо тези продукти:

То е одобрено и в сила от 1 юли 2010 г., но все още може да се срещне и старото лого заради двугодишния преходен период. Старото лого ще важи още около половин месец.
На етикета на биопродукта задължително трябва да има и кодов номер на сертифициращия орган. Всеки контролен орган в България и в ЕС има собствен кодов номер. За български продукт той изглежда например така: BG-BIO-02 „Балкан Биосерт”. А за италиански по този начин: IT BIO 003. У нас има 11 одобрени контролни органа. Техният списък е публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните.
Най-отдолу на етикета на био продукта трябва да е посочена страната на произход на самия продукт или на суровините за него. Понякога те съвпадат.
Кои храни са био?
За да бъде сертифицирана като био, една храна трябва да отговаря на следните условия: без йонизиращи лъчи, без ГМО без една и съща съставка с био и конвенционално качество.

Глобите
Съгласно Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, чл. 25 (3) забранява означаването на „биологичен”, „екологичен”, „био” и „еко”, включително на чужди езици, и поставянето на знака за биологично земеделие, на продукт или храна, които не са биологично произведени. От 1000 до 5000 лв. е глобата за всеки, който наруши разпоредбите. Когато има нарушение от юридическо лице или едноличен търговец, може да бъде наложена имуществена санкция от 5 до 10 хиляди лева., а при повторно нарушение- 10 000 до 20 000 лв.
Какво трябва да се направи, ако на една фирма бъде наложена глоба и продуктът, претендиращ да е „био”, е изтеглен от мрежата, но след известно време същата фирма и същият продукт отново се появят на пазара? Отговор на този въпрос, провокиран от действителен случай в България, участниците в семинара не успяха да намерят.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg