EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Била, Пикадили, Фантастико - най-скъпи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Била, Пикадили, Фантастико - най-скъпи

mail14:50 | 27.06.2011прегледи 1240 коментарикоментари 0


Чавдар Димов, сп Регал

Цените на храните се променят динамично в повечето вериги през април, като в множеството случаи това са повишения, но не липсват и такива с отрицателен знак. Средната сметка на продуктите от кошницата на тайния клиент е 30.02 лв, съобщава сп. Регал.
Цената на хляба намалява в шест от деветте вериги, които се наблюдават, като средната стойност остава непроменена – 75 стотинки. Причината е, че в "Пикадили" е отчетено повишение от 30 стотинки, което е по-скоро връщане към обичайното напоследък ниво там.
Прави впечатление, че производителите все по-често започват да се ориентират към намаляване на грамажа, за да избегнат повишаване на крайната цена на артикула. Това обаче се отразява на цената за килограм. Така няма хляб от 650 г, който да е на цена под 1.11 лв. за килограм, докато сред 700-грамовите има три такива (един, от които е на промоция, дори е с цена 0.79 лв. за килограм).
Освен при хляба очакваме тази тенденция, принос за която вероятно имат и веригите, да се засили и в други категории. В някои магазини вече не можете да откриете прясно мляко от 2%, а на негово място има от 1.5%. Появиха се бутилки олио от по 900 и по-малко милилитра. И преди сме писали за подобни случаи, но те зачестяват и само реакцията на потребителите ще покаже доколко подходът е успешен.
Най-драстично е повишението в цената на ориза, която е по-висока в седем от деветте посетени вериги в сравнение с март. Средната цена през април е 1.27 лв. за килограм, което е с 33% повече от тогава. Най-чувствителна е разликата в "Карфур" (+0.81 лв.) и CBA (+0.84 лв.).
Масово поскъпва и друг основен продукт – киселото мляко. И неговата цена е по-висока в седем от веригите, като резултатът е средна цена от 52 стотинки за кофичка, или повишение с 20%.
Сиренето обаче поевтинява. Средната му цена през април е 2.62 лв. за 500 грама, което е с 16% под стойността от март. По-важното е че понижението е в шест от деветте вериги, което го прави достатъчно значимо, особено като прибавим факта, че само в един магазин има поскъпване.
Интересен е случаят с олиото, което поскъпва в четирите дискаунтъра ("Кауфланд", "Карфур", "Лидл" и "Пени") и CBA, а поевтинява в "Т-маркет", "Фантастико", "Пикадили" и "Билла". Така цената му остава почти без промяна спрямо тази от март.

Най-скъпият магазин е "Билла" със сметка 33.76 лв., а най-евтиният е "Карфур" с 24.80. В групата на магазините със сметка над средната за деветте попадат още "Пикадили" (33.51 лв.), "Фантастико" (32.88 лв.) и CBA (32.12 лв.). Погледът към таблицата показва, че с изключение на "Пикадили" другите три от по-скъпите магазини имат доста добре развити собствени марки в ниския ценови сегмент, поне що се отнася до продуктите в списъка ни. Това важи особено за "Фантастико" и "Билла", които са съответно с 12 и 11 такива продукта.

В групата на дискаунтърите само "Лидл" могат да се похвалят с широко предлагане на продукти под собствена марка - при 11 от наблюдаваните стоки. Вижда се, че немският дискаунтър работи по разширяването на асортимента в тази посока. Влизането на "Лидл" сякаш подейства като спусък за "Пени", които също започнаха да развиват собствените си марки. Този път имат пет такива в кошницата на тайния клиент. След като през март "Пени" беше с истински конкурентна цена в групата на дискаунтърите, през април наблюдаваме връщане към старата ситуация – сметката е пораснала с 3.17 лв. до 29.60 лв.
Освен в "Пени" сметката за пазаруването расте още в CBA (+1.18 лв.), "Пикадили" (+1.01 лв.), "Фантастико" (+2.47 лв.) и "Т маркет" (+1.07 лв.). Понижения има в "Билла" (–0.84 лв.), "Кауфланд" (–1.36 лв.), "Лидл" (–0.42 лв.) и "Карфур" (–1.03 лв.).

 

 


 


Тагове: цени, храни, вериги
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162