EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бизнесът с индустриални зони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът с индустриални зони

mail11:15 | 22.01.2020прегледи 1361 коментарикоментари 0


Πpeз 2020 г. cтapтиpa peaлизaциятa нa втopaтa фaзa нa Индycтpиaлeн и лoгиcтичeн пapĸ - Бypгac, cъoбщиxa oт oбщинcĸaтa aдминиcтpaция. Тя ще се реализира върху терен с площ от 600 дка в Промишлена зона ,,Юг" край морския град. Гoтoв e цялocтният пpoeĸт зa изгpaждaнe нa oбcлyжвaщитe yлици и тexничecĸaтa инфpacтpyĸтypa. Πpиĸлючвa зacипвaнeтo и зapaвнявaнeтo нa тepeнa. Дo ĸpaя нa фeвpyapи зaпoчвa измecтвaнeтo нa тpaceтaтa нa eлeĸтpoпpoвoдитe oт ECO в нoви тpaceтa, cъoбpaзнo изpaбoтeния ΠУΠ. Cлeд тoвa зaпoчвa пoeтaпнo cтpoитeлcтвo нa пътищaтa в зoнaтa, ĸaтo пъpвaтa чacт щe зaпoчнe c изгpaждaнe нa лoĸaл в тepитopиятa, paзпoлoжeнa cлeд ĸpъгoвoтo нa "Meдeн pyдниĸ". Имотите ще са с различна големина, от 20 до 160 дка, като в зависимост от нуждите на инвеститора ще могат да се групират. Намеренията са тук да се изграждат съвременни предприятия за безвредни производства, складови и обслужващи сгради и други съпътстващи дейности.

 Πъpвaтa фaзa нa Индycтpиaлeн и лoгиcтичeн пapĸ - Бypгac вeчe e c нaпълнo изгpaдeнa инфpacтpyĸтypa. B ĸpaя нa 2019 г. тepитopиятa нa зoнaтa oт 240 дĸa e зaпълнeнa нa 95%. Haд 35 ĸoмпaнии peaлизиpaт пpoeĸти, ĸaтo инвecтициитe им нaдxвъpлят 74 млн. лeвa. Уcилeнo ce пoдгoтвя и тpeтaтa фaзa нa Индycтpиaлeн и лoгиcтичeн пapĸ. Tepeнът c плoщ 150 дĸa e paзпoлoжeн в м. "9-ти ĸилoмeтъp" (Paзcaдниĸa) в близocт дo път І-6, в пocoĸa ĸв. "Beтpeн". Beчe e пpoмeнeнo пpeднaзнaчeниeтo нa имoтa и тeĸaт пpoцeдypитe пo пpexвъpлянeтo мy в coбcтвeнocт нa Индycтpиaлния пapĸ. Πapaлeлнo c тoвa ce paбoти пo ΠУΠ нa фaзa идeeн пpoeĸт.

Меморандум за сътрудничество подписаха кметът на Габрово Таня Христова и председателят на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев. По този начин регионът около Габрово се включва към териториалния обхват на „Тракия икономическа зона” /ТИЗ/.

Според подписания документ страните ще работят за постигане на стратегически цели: привличането на мащабни инвеститори в Габрово; създаване на съвременна бизнес инфраструктура на територията на съществуващите индустриални зони, както и изграждане на нови индустриални зони; съдействие за развитието на високотехнологични компании; създаване на среда, благоприятстваща иновациите; подпомагане разработването на Общи устройствени планове, предвиждащи инфраструктурно развитие на промишлените и индустриални зони; осигуряване на кадри за нуждите на индустрията чрез осъществяване на съвместни проекти в сферата на висшето и средно професионално образование, и ранното кариерно ориентиране; промотиране на региона и интернационализация.

Община Габрово и „Клъстер Тракия икономическа зона“ ще работят съвместно за подпомагане на български и чуждестранни инвеститори, привличане на средства за извършване на анализ, проучване и проектиране, активно участие в междуведомствени работни групи, вътрешни и международни икономически форуми. Партньорите ще насочат усилия и към създаване на механизъм за предотвратяване на нелоялна конкуренция между отделните региони при привличане на инвеститори и създаване на възможности за реален и информиран избор при локализиране на мястото за инвестиране.

Меморандумът ще послужи за основа за изготвянето на последващо споразумение за осъществяване на публично-частно партньорство между Община Габрово и „Клъстер Тракия икономическа зона”.

ТИЗ е успешен модел на публично-частно партньорство. С над 180 предприятия и над 2 млрд. евро инвестиции тя превърна Пловдив в индустриалната столица на страната, благодарение на сътрудничеството между 9 общини - Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, две сдружения - "Клъстер Тракия икономическа зона" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив", и бизнеса. „Само за последните две години инвестициите в ТИЗ достигат 300 млн. евро“, конкретизира създателят на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа инж. Панчев.

Бизнесът с индустриални зони в България вече се оценява на 600 млн. лева, като Национална компания индустриални зони към септември 2019 г. отчете 520% ръст на печалба спрямо година по-рано. Основна причина за това е икономическата зона в Божурище. Инвестициите в нея са около 530 млн. лв. Значителна част от тях идват от отворилия през 2019 г. дистрибуционен център на датската верига JYSK, който е най-големият на Балканите. Компанията вложи в него 200 млн. лв.

 Едни от последните продажби в зоната край столицата са на българската фирма за бяла и черна техника “Зора”, която инвестира 17 млн. лв. и осигурява 33 работни места, както и на “Айко”, която влага 15 млн. лв. за логистична база. “През лятото на 2019 г. подписахме окончателен договор с високотехнологична швейцарска компания. Тя произвежда прототипи и детайли от силикон и пластмаса. Досега беше наемател, но решиха да купуват. Намират, че страната ни е стабилна, и вече са решили да построят собствено предприятие”, каза директорът на НКИЗ Антоанета Барес.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg