EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнесът с дървесина излезе от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът с дървесина излезе от кризата

mail14:30 | 15.10.2010прегледи 1769 коментарикоментари 0


Пазарът на дървесина в Смолянско се раздвижва след кризата и дори вече се наблюдава недостиг на дървен материал, информира Асен Карабов - директор на Регионалната дирекция на горите /РДГ/  в Смолян, цитиран от БТА. По неговите думи търсенето на обла и на технологична дървесина е значително увеличено през последните месеци, което води и до увеличение на цените с около 10 процента.
Търсенето на дървен материал е както от местни фирми, които изнасят суровината, така и от преработвателни предприятия. Фирми доставят напоследък обла дървесина за Турция, Гърция, Македония, уточняват от дирекцията. Според Асен Карабов се
наблюдава повишено търсене и на технологична дървесина, включително и от гръцки заводи.
Раздвижването на пазара е съживително за горовладелските кооперации и за дърводобивните фирми, претърпели щети по време на кризата заради драстичния спад на цените и липсата на оферти.
Горските кооперации в Смолянска област започват да увеличават дърводобива, но въпреки това на пазара в определени моменти се усеща недостиг на дървесина, уточняват от РДГ. Цените на дървения материал вече достигат 100-105 лева за куб. м, докато през най-тежките месеци от кризата тарифите бяха спаднали до 90-95 лева, твърдят лесничеи. Очаква се увеличението на цените да продължи, прогнозира Асен Карабов. Според него през последния месец горските стопанства в областта са реализирали на пазара двойно повече продукция от миналогодишните количества.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg