EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнесът недоволен от ДДС процедури

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът недоволен от ДДС процедури

mail11:30 | 01.06.2012прегледи 666 коментарикоментари 0


На вниманието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси бяха представени пакет от предложения от страна на бизнес организациите в страната по повод нарастващите проблеми по прилагане на ЗДДС и ДОПК, невъзстановяване на дължимия данъчен кредит по ДДС и предложения за промени в законодателството.
Основната част от предложенията се отнасят до отпадането на т.нар. „солидарна отговорност“ на фирмите по ДДС-веригата и задържането на данъчния кредит на коректни търговци, когато техни доставчици не са били изрядни към приходната администрация. „Цялата информация е в НАП и, вместо да се гони този, който не е внесъл ДДС, се гони този, който го е внесъл, но е купил от предишния. Оказва се, че ние трябва да знаем дали нашият доставчик си е внесъл ДДС-то, като че ли на нас го е внесъл“, обобщи проблема Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България на среща в парламента. Не малка част от участниците в дискусията отправиха предложение ДДС да се начислява само на крайния потребител, а не по цялата верига при сделки между търговци. В хода на разговора бе изтъкнато, че най-сериозно този проблем стои при „ресурсните“ отрасли, като селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, металургията и др., където не винаги произходът на суровините е доказуем.
По мнението на по-голямата част от участниците в срещата, твърде широко е тълкуванието на понятието „реалност на доставките“ и това създава предпоставки за некоректни действия от страна на данъчни инспектори по места. Общо бе мнението, че е необходима по-детайлна дефиниция и изготвяне от страна на НАП на ясна методология и списък от краен брой документи, необходими за доказване на реалността на доставките. В тази връзка представители на институциите обясниха, че е внесено официално запитване по този въпрос в Съда в Люксембург и след неговото произнасяне ще се прецени дали да се пристъпи към законодателни промени.
Сред поставените от бизнеса по време на срещата въпроси бяха и тези за съкращаването на сроковете за възстановяване на ДДС, както и за двуякото тълкуване на регламентите за т.нар. вътрешнообщностни доставки от страна на българската данъчна администрация и на данъчните администрации на другите страни от ЕС. „По един и същ въпрос, по еднакво законодателство ни дават коренно различни становища. Няма ли обмен на информация между данъчните служби, така че да уеднаквите практиките си на европейско ниво и да ни спестите неудобството да водим излишни съдебни дела?“, коментираха участници в срещата.
Бизнес организациите предлагат чрез промени в ДОПК данъчната администрация да бъде задължена в определен срок да дава юридически обвързано становище по отправени към нея запитвания. В тази връзка представители на Министерството на финансите съобщиха, че подобен регламент липсва само в 4 от всички 27 страни-членки на ЕС, в т.ч. България, Ирландия, Гърция и Словения, като в Словения тече процес по въвеждане на такава норма.

 

 


Тагове: ДДС, промени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg