EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнесът да не плаща комисионни за кубик дърва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът да не плаща комисионни за кубик дърва

mail17:50 | 11.10.2011прегледи 736 коментарикоментари 0


„С новата проектонаредба за добив на дървесина няма да отстъпим и ще се борим срещу комисионните, които се даваха на кубик дърва преди време”, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща с представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми в град Разлог. „Ако някой ви поиска пари искам да ме информирате“, призова министърът.
В проекто-наредбата за добив на дървесина в горските територии е предвидено 50% от дървесината да се продава през стоковите борси, до които всеки би могъл да има достъп. Други 25% ще бъдат предлагани на местното население, а останалите 25% ще се отдават за добив на фирми с дългосрочни договори, което да им гарантира по-голяма стабилност и сигурност, посочи министър Найденов.
„Ние правим наредба, не която да бъде удобна на нас, а такава, която да даде по-голяма сигурност на бизнеса и да модернизира и развие сектора“, каза още министър Найденов. До момента се добива едва 60% от необходимата санитарна сеч годишно. Причината за това е недобре развитата инфраструктура в горите, липсата на горски пътища и инвестиции. С новия закон за горите е създаден фонд „Инвестиции“, с който ще се подпомогне изграждането на пътища в горските територии.
Преди срещата министър Найденов разгледа производството на дървопреработваелното предприятие „Technowood“ ЕАД, в което са инвестирани над 70 млн. лева и са осигурени 450 работни места.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg