EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнесът в Арканзас с интерес към български IT

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът в Арканзас с интерес към български IT

mail13:03 | 19.09.2016прегледи 905 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с губернатора на щата Арканзас г-н Ейса Хътчинсън в края на посещението си в щата. Той изрази желание да се реализира присъствие на български фирми в щата и готовността си да подкрепи реализирането на конкретни проекти между компании от двете страни.

Представителите на администрацията на Арканзас  информираха и за разкриването на Представителство на щата на територията на ЕС в Берлин, което ще подпомага развитието на конкретни инициативи със страните от ЕС. Изразено беше желание за установяване на контакти на офиса и с българските институции и организации на бизнеса. В хода на разговорите относно развитието на потенциални търговски и инвестиционни проекти, губернаторът прояви силен интерес към възможностите за популяризиране на българско кисело мляко, млечни продукти и вина. Изрази готовност да подкрепи работата на енергийните компании от щата, които имат интерес за износ на втечнен газ за Европа.

Министър Лукарски отправи покана към губернатор Хътчинсън за посещение в България заедно с бизнес делегация от щата. Губернаторът потвърди планирането през следващата година посещение на няколко европейски страни и възможността на база на настоящите разговори да обсъди и посещение с делегация в България. Възможностите за България и щата Арканзас са отлични, заяви в заключение губернатор Хътчинсън.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски проведе поредица от срещи с деловите среди в щата Арканзас по време на работното си посещение в САЩ. На среща със Съвета на Северен Арканзас, изпълнителният директор на организацията Майк Харви посочи, че има голямо развитие на информационните продукти за обслужване на търговската и логистична дейност и платформите за електронна търговия на компаниите от щата. Според него има голям потенциал, при интерес от страна на български компании, да се работи съвместно в сектора на информационните технологии и услуги. Съветът е организация, обединяваща и представляваща компаниите и бизнес общността в Северната част на щата, сред които и водещите компании Walmart и Tyson Foods, с които бяха проведени и отделни срещи на министъра. Освен търговската и логистична дейност, производството на месо и храни, секторите, които бележат ускорено развитие в последните години са тези на информационните технологии, здравеопазването и здравните услуги, транспортният сектор, енергетиката, обясни г-н Харви. В резултат е налице значителен ръст на населението в щата, както и увеличаване на броя на младото и работоспособно население.

Икономическият министър се срещна и с представители на местните среди в щата Арканзас, сред които щатски сенатори и щатски конгресмени. Министър Лукарски ги запозна с икономическото развитие на България, настоящото състояние на икономиката и водещите сектори.  Потвърдено бе общото желание за сътрудничество с България, идентифициране на конкретни интереси на компании от двете страни, както и оказване на съдействие в подкрепа за тяхното реализиране. Бившият губернатор на Арканзас Майк Биби, който понастоящем е и член на борда на най-големия производител на телешко и птиче месо в САЩ Tyson Foods, посочи, че компанията ще разглежда възможностите за интернационализация на дейността си.

Министър Лукарски се срещна с г-н Тод Меноти, старши директор международна дейност, в централата на Тyson Foods в Спрингдейл, Арканзас. Министърът запозна представителя на компанията с условията за бизнес в България и предимствата при реализиране на инвестиции в страната ни. Той изтъкна възможностите, които България предоставя като член на ЕС , както и близостта, и достъпа до пазарите на Близкия Изток и Северна Африка, страните от Централна Азия и ОНД. Тод Мeноти представи пред министър Лукарски основните направления на дейност на компанията на територията на САЩ, както и развитието на дейността им в Китай и Индия. Компанията сподели своите намерения за интернационализация на дейността си. В тази връзка бе проявен интерес от предоставяне на подробна информация от българската страна за инвестиционния и данъчен режим, достъпа до пазари, условията за транспорт и логистика, суровинно обезпечаване и др.


Tyson Foods Inc. е американска мултинационална корпорация от хранително-вкусовата промишленост.  Базираната в Спрингдейл, Арканзас компания е третият по големина месопреработвател в света и най-голям световен производител на пилешко месо и продукти с 42 млрд. щ.д. годишни продажби.  Фирмата е създадена от Джон У. Тайсън през 1935 г., а настоящият главен изпълнителен директор е Дони Смит. Компанията има персонал от 113 000 души, заети в над 300 предприятия, 90 от които са в Америка.

Компанията е един от най-големите преработватели и търговци на пилешко, телешко и свинско месо в света, като е и най-големият износител на говеждо месо от САЩ. Tyson Foods е втората по големина компания за производство на храни в класацията Fortune 500, а според Forbes е сред 100-те най-големи компании в Съединените щати. На нея се пада около една пета от произведеното в САЩ пилешко, телешко и свинско месо (приблизително 21% от производството на пилешко месо, 24% от говеждото и 17% от свинското).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg