EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнес форум „Защо Канада?“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес форум „Защо Канада?“

mail12:10 | 10.10.2017прегледи 9279 коментарикоментари 0


Първи по рода си българо-канадски бизнес форум ще се проведе в София на 7 ноември. В него ще участвуват посланиците на двете страни, търговски аташета, председателят на БТПП, на БАИ,  на Българо-търговската промишлена палата,  икономисти и десетки представители на различни български индустрии. Сред инициаторите и един от основните организатори на събитието е сдружение „Национална бизнес мрежа“, обединяващо основно малкия и среден бизнес от всички браншове в цялата страна.

Бизнес форумът „Защо Канада?“ е под егидата на Канадското посолство в Букурещ, акредитирано за България, и има за цел да предостави информация относно търговските взаимоотношения между България и Канада, Всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (ВИТС на български език или утвърденото до този момент съкращение от английски СЕТА), бизнес климата в Канада, административната и данъчна система, възможностите за българските фирми на канадския пазар и конкретни условия за износ на стоки и услуги към Канада.

“Влизането в действие на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Европейския съюз и Канада е от особена важност за българските производители, защото отваря за тях вратите на един огромен пазар, включително пазара на обществени поръчки в Канада на централно и местно ниво”, уточнява представителят на организаторите Алекс Нестор, вице президент на Канадско-българската бизнес мрежа. “Целта на форума е не просто да представи новите облекчения за износ на български стоки в Канада, но и да помогне на участниците в създаването на ползотворни контакти за бъдещите им бизнес начинания.”

В момента България изнася стоки и услуги за Канада на стойност 82 милиона евро годишно, което нарежда северо-американската държава на 11 място по важност сред търговските партньори на страната ни извън ЕС. Сред традиционните експорти са храни, машини и електроника, оптически и медицински инструменти, химикали, фармацевтични продукти, услуги най-вече в сферата на телекомуникациите. Като осигурява възможност на предприятията да спестяват време и средства чрез отмяна на изискванията за дублирано тестване на продуктите, митническите процедури и скъпите правни разноски, ВИТС ще позволи сериозно нарастване на досегашния износ.

От „Национална бизнес мрежа“ подчертаха, че са инициирали този форум като част от ангажимента си да предоставят бърза и пълноценна информация до своите членове за нововъзникващи бизнес възможности. Те обръщат внимание на още един аспект от подписаното между ЕС и Канада споразумение: „От съществена важност за малкия и среден бизнес, на който се крепи 86% от българския износ изобщо, е ангажиментът за взаимно признаване на професионалните квалификации. Така български износители на машини например ще могат при необходимост да изпращат свои екипи за поддръжка, вместо да ангажират местни подизпълнители, а български фирми ще могат да участват в обществени поръчки в Канада като разчитат на собствени служители – от архитекти и адвокати до инженери, оператори на кранове, счетоводители.“

Същевременно споразумението предвижда лостове, с които ЕС да защити своите земеделски производители чрез ограничения за вноса от Канада на сезонни плодове и зеленчуци. Други рестрикции произтичат от забраните в европейското законодателство относно ГМО продуктите и използването на антибиотици и хормони в хранителната индустрия.

“Сред досегашните отличници в експорта на ЕС стоки към Канада са производители на сирена от Холандия и Франция, на вина от Испания и Италия, на зеленчуци от Полша. Целта на предстоящия форум е да даде тласък на едно движение, което да приобщи български фирми към този списък”, уточни Алекс Нестор.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg