EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес климатът през юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климатът през юли

mail07:30 | 30.07.2013прегледи 533 коментарикоментари 0


Общият показател на бизнес климата през юли 2013 г. нараства с 1.4 пункта спрямо равнището си от предходния месец поради подобрения бизнес климат в промишлеността и в търговията на дребно, по данни на НСИ.
Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се увеличава с 3.2 пункта в сравнение с юни, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се подобрява, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.
Средното натоварване на мощностите през юли се увеличава с 1.5 пункта в сравнение с април и достига 69.5%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.
Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им въздействие.
По отношение на продажните цени очакванията на по-голямата част от мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През юли съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 1.8 пункта поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според оценките им настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и очакванията им за следващите три месеца са по-резервирани.
Осигуреността на производството с поръчки през юли се запазва и се оценява на 4.9 месеца. Същевременно и очакванията на мениджърите за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.
Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, следват финансовите проблеми и недостатъчното търсене.
Относно продажните цени в строителството очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 5.2 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-резервирани.
Основна пречка за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде несигурната икономическа среда. През последния месец анкетата регистрира засилване на отрицателното влияние на фактора „конкуренция в бранша” с 3.0 пункта, който измества на трето място фактора „търсене”.
Очакванията на мениджърите за продажните цени в търговията на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.
Услуги. През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 2.8 пункта в сравнение с юни поради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче мненията им се подобряват.
Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да бъде несигурната икономическа среда, чието негативно въздействие се засилва през последния месец. На второ и трето място са „конкуренцията в бранша” и „недостатъчното търсене”.
Относно продажните цени в сектора на услугите очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg