EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес климат: Понижение с 3,3 пункта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климат: Понижение с 3,3 пункта

mail16:08 | 03.05.2016прегледи 842 коментарикоментари 0


Общият показател на бизнес климата в България се понижава през април с 3,3 пункта след повишение с 1,6 пункта през март в резултат на по-неблагоприятен бизнес климат в промишлеността, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ). Това представлява първо влошаване на стопанската конюнктура в нашата страна от началото на годината.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се срина през април с 8,1 пункта спрямо март, когато нарасна с 2,9 пункта, парирайки двата поредни месеца на подобрение, като това негово влошаване се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия.

Понижение с 2,8 пункта под нивото от началото на годината отчита и средното натоварване на промишлените мощности, достигайки през април 74,2%. В същото време последната анкета на НСИ регистрира и намаление на осигуреността на производството с нови поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на промишления сектор през следващите три месеца.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната, посочени съответно от 55,8% и от 27,1% от промишлените предприемачи.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, показва проучването на НСИ.

През април показателят "бизнес климат в строителството" запазва приблизително равнището си от март, когато този индекс нарасна с 2,4 пункта. Според строителните предприемачи настоящата активността в сектора се подобрява спрямо предходния месец, като прогнозите има за следващите три месеца остават благоприятни.

НСИ отбеляза, че производственият трафик в строителството е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - за 5,5 месеца спрямо осигурени строителни договори за 5,3 месеца през януари. В същото време се подобряват и очакванията на стопанските ръководители относно новите строителни поръчки през следващите шест месеца.

Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията в този сектор, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Националната статистика не отчита съществена промяна и в активността в търговията на дребно, като съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" остава приблизително на нивото си от март, когато този индекс се повиши с 1,0 пункт. Оценките на търговците на дребно относно обема на продажбите през последните три месеца се подобрява, като се отчита и повишен оптимизъм в очакванията им както по отношение на продажбите, така и на поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Основните пречки за развитието на дейността в отрасъла обаче остават конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като априлското проучване на НСИ отчита засилване на негативното влияние на втория от тези три фактори (несигурната икономическа среда).

По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През април съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се повишава с 0,7 пункта след понижение с 1,3 пункта през март, главно поради по-благоприятни очаквания на мениджърите в отрасъла за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Подобрение има и в мненията им относно настоящото и очакваното в бъдеще търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в този отрасъл, въпреки че през последния месец се наблюдава намаляване на негативното въздействие от фактора несигурна икономическа среда.

Относно продажните цени в сектора преобладаващите очаквания на мениджърите в сектора на услугите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Резултатите от последното проучване на НСИ показват относително рязко влошаване на общия бизнес климат в началото на пролетта след негов траен растеж от началото на годината и след като през март този индекс успя да нарасне над неговото дългосрочно осреднено ниво за пръв път от пет месеца насам. Трябва да се има предвид, че през май 2015 година този индекс достигна най-високото си ниво от последните шест години (връх от края на 2008 година насам), след което обаче вече година той се колебае около неговото дългосрочно осреднено ниво.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg