EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бизнес за 20 млрд.лв. в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес за 20 млрд.лв. в България

mail06:40 | 01.03.2016прегледи 2697 коментарикоментари 0


Повече от 90% от българските компании и домакинства са в сериозна нужда от подобряване на ефективността – промени, свързани с иновации, автоматизация, оптимизации и др. Това заяви Филип Генов, вицепрезидент и старши мениджър „Специални проекти“ в УниКредит Булбанк по време на форума за иновации Innovation Explorer 2016. По негови думи, намирането на решения там, където повечето хора виждат предимно тъжни новини, е един от ключовете към успешния бизнес.

Банкерът даде пример с различни индустрии, в които само сферите, изискващи непосредствена оптимизация и модернизация, за следващите години представляват пазар от над 20 млрд. лв. „Недостатъците на нашата страна ни правят амбициозни и желаещи да се променяме“, посочи Генов.

По данни, цитирани от банкера, българската икономика предоставя сериозни възможности за инвестиции в подобряване на ефективността. Като пример той даде здравеопазването, където 4.5% от българските лекари изписват рецепти електронно, сравнено с 27% за ЕС, а 8.7% обменят медицинска информация по електронен път с други участници на пазара при 36% за ЕС. Подобна е картината и по отношение на енергийната ефективност – българските домакинства и фирми потребяват до 80% повече енергия от средното ниво за Европейския съюз, посочи Генов. По думите му, само очакваните финансови резултати от въведени енергоспестяващи ограничения за периода 2016 – 2020 г. възлизат на 15 млрд. лева.

„15 млрд. лева в сферата на енергийното спестяване съвсем не е малък пазар и онези от вас, които се занимават с иновации или информационни технологии, но пренебрегват енергийния сектор, в следващите години биха загубили много от пропуснати ползи“, заяви Филип Генов пред аудиторията на форума.

На въпрос от публиката защо въпреки отличните условия за регистриране на нови фирми, ниските данъци и големия потенциал на пазара, България продължава да поддържа сравнително високо ниво на бедност, Филип Генов посочи значителните разлики между България в момента и преди 15 години.

„По начина, по който гледаме на себе си, ние дефинираме това, което се случва с нас. България беше приета в ЕС, но тя влезе в клуба на тези, които десетилетия наред са се справяли добре. Ние не сме слаби, ние просто имаме да правим неща, които другите са правили преди нас“, заяви банкерът.

Генов изрази увереност в перспективите за развитие на българската икономика и ключовата роля на иновациите в този процес. По неговите думи, младите предприемачи в България са в пъти повече отколкото в Италия например. По негови сметки създаването на една нова компания в Италия носи разходи за юридическо лице, нотариални такси, счетоводител и данъчен експерт от 6800 евро за година, докато у нас е необходима значително по-малка сума. Същевременно трудностите, пред които се сблъсква бизнесът в България, могат да се разглеждат и като мотивиращ фактор. „Нещата, които ни правят гладни и недоволни, са нещата, които ни правят силни“, заключи банкерът.

Филип Генов е банкер с над 20 години опит на високи мениджърски позиции в България и по света. В момента ръководи проекта на УниКредит. Той е с голям опит в създаването и изпълнението на различни иновативни проекти за развитие на бизнес и инициативи за UniCredit в България, Италия, Германия и страните от Централна и Източна Европа. Притежава MBA от Stern School of Business на Нюйоркския университет и London School of Economics и магистърска степен от SDA Bocconi, Италия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg