EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бизнес делегация със Стойнев в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес делегация със Стойнев в Китай

mail15:20 | 05.06.2014прегледи 873 коментарикоментари 0


Повече от 20 български компании – винопроизводители, производители на козметика и етерични масла, производители на електроника ще представят продуктите си на изложение, част от годишния международен панаир за потребителски стоки в китайския град Нинбо. Участието им се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
Между 6-10 юни на работно посещение също в Китай ще бъде икономическият министър Драгомир Стойнев, който ще има среща с министъра на търговията на Китай, както и с други висши представители на китайското правителство и големи китайски компании в сферата на енергетиката, строителството, леката промишленост и туризма.
На 8 юни в град Нинбо министър Стойнев ще участва в министерската конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. Ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между европейските страни и Китай, както и разширяването на търговския стокообмен, увеличаването на съвместните инвестиции и сътрудничеството в изграждането на инфраструктурни обекти.
По покана на Китайската Национална туристическа администрация и на туристическото бюро на Нинбо МИЕ ще представи предимствата на България като туристическа дестинация.
Конференцията в Китай е продължение на проведената в Румъния през месец ноември 2013 г. втора Среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, където българската делегация бе ръководена от премиера Пламен Орешарски. На срещата в Букурещ китайският премиер Ли Къцян обяви желанието на Китай да удвои търговския обмен със страните от региона в рамките на следващите 5 години, както и потвърди интереса на китайските фирми да инвестират в ЦИЕ.
Китайската държава има 10 млрд. щатски долара кредитна линия за ЦИЕ. Техните интереси са в областта на транспортната инфраструктура (високоскоростни железопътни линии, пътища), енергетиката (включително ядрената), пристанищата. Китай проявява интерес към внос на висококачествени храни и селскостопански стоки: телешко, агнешко, млечни продукти, вина и други.
Китай е на второ място след Турция по износ сред страните извън Европейския съюз. През 2013 година стокообменът между България и Китай е 1.875 млрд. щатски долара (увеличение със 7.8% спрямо 2012 г.). Износът ни е 862 млн. долара (13.1% ръст), а вносът - 1.013 млрд. долара (ръст от 2.9%).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg