EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнес активност в Китай, март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес активност в Китай, март

mail14:32 | 04.04.2019прегледи 694 коментарикоментари 0


През март бизнес активността в промишлената сфера на Китай се завърна изненадващо на пътя на растежа за пръв път от четири месеца насам, показват две отделни проучвания, които сякаш сигнализират, че предприетите от властите в Пекин стимулиращи мерки започват да оказват позитивен ефект върху втората по сила световна икономика.

Промишленият PMI индекс, определян от Националното статистическо бюро, нарасна през март до 6-месечен връх от 50,5 пункта спрямо 49,2 пункта през февруари при очаквания за индекс на ниво от 49,6 пункта, като това е първото неговото повишение над важното ниво от 50 пункта от четири месеца насам и сигнал за експанзия в този важен сектор на китайската икономика.

Подобряването на промишлената активност е в резултат както на увеличаване на производството, така и на новите индустриални поръчки. Подиндексът PMI, оценяваща промишленото производство, нарасна през март до 52,7 пункта от 49,5 пункта месец по-рано, подиндексът на новите поръчки се повиши до 51,6 от 50,6 пункта, а съответният индекс само на новите експортни промишлени поръчки - до 47,1 пункта от 45,2 пункта, но последният все още остава на негативна територия (под важното ниво от 50 пункта).

Според анализатори добрият отскок на промишлената активност предполага, че правителствените усилия в подкрепа на кредитирането, намаляването на данъците и предоставянето на други стимулиращи мерки са започнали да оказват позитивно влияние.

Повишение до 54,8 пункта от 54,3 пункта месец по-рано отбеляза и индексът, измерващ активността извън промишлената сфера (в сектора на услугите и в строителството), както и PMI индексът, оценяващ общата бизнес активност в Китай - до 54,0 пункта през март от 52,4 пункта през февруари.

Добри резултати за промишлената активност през трети месец на годината представи и аналогичното частно проучване на компаниите Caixin Insight Group и Markit. Промишленият PMI, определян от двете частни агенции, се повиши през март до 50,8 пункта от 49,9 пункта през февруари, излизайки на територията на растеж (над бариерата от 50,0 пункта) за пръв път от четири месеца насам и достигайки най-високо ниво от юли 2018-а година насам.

Индексът на новите поръчки, подсказващ бъдещото представяне на промишлената активност, се повиши през март до 4-месечен връх, като и индексът на експортните промишлени поръчки излезе на експанзивна територия (над нивото от 50 пункта). 

"С оглед на по-спокойната финансова среда, усилията на правителството да подпомогне частния сектор и позитивния напредък в търговски преговори между САЩ и Китай, ситуацията в производствения сектор започна да се възстановява през март", посочи Чжъншън Чжун, икономист в анализаторската компания CEBM Group след оповестяване на резултатите от последното проучване на Caixin и Markit.

Последните изненадващо силни проучвания предполагат, че китайската икономика започва да се възстановяване от неотдавнашната си слабост по-рано от очакваното благодарение на серията стимулиращи мерки, предприети от властите в Пекин. 

  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg