EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бивш шеф на МВФ осъден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бивш шеф на МВФ осъден

mail16:45 | 05.10.2018прегледи 974 коментарикоментари 0


Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато бе окончателно осъден в Испания на четири години и половина затвор за незаконно присвояване на средства в банките, които е управлявал, съобщи Върховният съд на Испания, цитиран от Франс прес.

Родриго Рато, на 69 години, бе осъден за първи път през февруари 2017 година за присвояване на средства от банка Каха Мадрид (Caja Madrid), която е управлявал от 2010 до 2012 година. Сега след присъдата на последна инстанция той не би трябвало да избегне затвора.

Рато бе силна фигура в испанската десница в миналото, но след разкритията за замесването му в няколко скандала, се превърна в една от най-поругаваните публично личности в намиращата се в сериозна криза Испания.

Рато бе вицепремиер и министър на икономиката в консервативното правителство на Хосе-Мария Аснар (1996-2004), след това ръководеше МВФ до 2007 година, преди да продължи кариерата си в банковия сектор.

В скандала, наречен "черни карти", който трябваше да го отведе зад решетките, той бе съден с други ръководители на испанските банки Каха Мадрид и Банкиа (Bankia). Обвинението бе, че са се възползвали от система за скрити банкови карти, чрез които са си служили, както искат, с пари на банката за лични нужди.

С отклонените от банката средства те са плащали за зареждане с бензин, за покупки в супермаркета, скъпоструващи пътувания, купуване на луксозни чанти или вечери в дискотеката.

Според съдиите от Върховния съд те са действали така, сякаш "парите са били техни".

Предшественикът на Родриго Рато начело на Каха Мадрид, Мигел Блеса, който според правосъдието, е създателят на тази система, бе осъден на първа инстанция на 6 години затвор. Това е най-тежката присъда в този скандал и Блеса се самоуби с ловна пушка през юли 2017 година.

Общо между 2003 и 2012 година, благодарение на тази система, са били отклонени над 12 милиона евро, като 2,6 милиона от тях при управлението на Рато.

Бившият министър очаква също така да бъде съден за измама при излизането на борсата на Банкиа през 2011 година. Той е обвинен във фалшифициране на отчетите, като котировките на банката са се понижили с 80 процента през следващата година след листването й на борсата. Испания трябваше да национализира Банкиа и да инжектира 22 милиарда евро за спасяването й. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg