EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БЕХ ще преговоря с „Тошиба” за АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ ще преговоря с „Тошиба” за АЕЦ „Козлодуй”

mail06:45 | 12.12.2013прегледи 1079 коментарикоментари 0


Правителството одобри доклад на министъра на икономиката и енергетиката за предприемане на действия за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”.
В решението на кабинета се предвижда министърът на икономиката и енергетиката да разреши на „Български енергиен холдинг” ЕАД да преговаря с „Тошиба Корпорейшън” за сключване на споразумение за стратегически инвеститор за реализиране на проект за изграждане на нова ядрена мощност в съществуващата българска АЕЦ с технология „реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+ на „Уестингхаус Електрик Къмпани”. На министъра беше възложено да организира, координира и контролира провеждането на преговори за структуриране и финансиране на проекта.
Днешното правителствено решение е в изпълнение на решение на МС от 11 април 2012 г. (т. 28 от Протокол №14), с което е дадено принципно съгласие по чл. 45, ал. 1 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия да се предприемат действия, необходими за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”. Със същото решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма е възложено да внесе в МС два доклада – по чл. 45, ал. 2 от ЗБИЯЕ и относно правно организационната форма за осъществяването на проекта.
В изпълнение на решението от 11 април 2012 г. е създадено дъщерно дружество на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, с предмет на дейност проектиране, лицензиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност на площадката на централата. БЕХ, АЕЦ „Козлодуй” и „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” са организирали съответните стъпки и процедури, подготвящи вземането на решение по същество от МС по чл. 45 от ЗБИЯЕ за изграждане на новата ядрена мощност.
Постигането на оптимално изгодни за българската държава условия и осигуряване на диверсификацията на енергийната система при изграждането на мощността би било възможно, ако в периода до вземането на решение се проведат преговори със стратегически инвеститор. Мотивите за стартиране на преговори са заявеният от „Тошиба Корпорейшън” инвеститорски интерес, както и препоръката, направена в доклад на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй”, новите мощности да бъдат изградени с технологията АР 1000 заради решаване на въпросите с безопасността.
АР 1000 е първият проект, в който системите за безопасност са изцяло пасивни и не разчитат на външно електрозахранване в случай на авария. Активната зона може да се охлажда нормално за по-продължителен период от време, благодарение на използването на тези пасивни системи. Те действат по силата на природните закони и не е необходима намеса на персонала, като се свежда до минимум рискът от човешка грешка. АР 1000 е напълно лицензиран в страната-производител. Мощността му – между 1000 и 1200 мегавата, отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа.
Източник: Пресцентър на Министерски съвет


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896