EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БЕХ ще бъде закрит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ ще бъде закрит

mail09:30 | 09.04.2010прегледи 822 коментарикоментари 0


Не мисля, че е приоритет на държавата в този момент да се национализират електроразпределителните дружества. Не мисля, че това би довело до нещо добро. Най-съществените промени по отношение на оптимизация на процесите и на дейността се наблюдават именно там, където има частни инвеститори – в енергетиката. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред Нова телевизия в предаването „Здравей, България”. Той обясни, че ако държавата реши да осребри дяловете си в енергийните дружества, тя би трябвало да получи цена за собствените си инвестиции. „За 2009 година действително още в началото на януари имахме предварителни неофициални разговори с представители на ЕРП-тата, които с оглед на по-особеното състояние на публичните финанси предложиха за 2009 година да платят дивидент”, поясни министърът и добави, че всички в правителството знаят за тази идея. „В зависимост от това каква е печалбата, практиката е, както с държавните дружества, около 50% от нетната печалба да се раздаде като дивидент. От това една трета би съответствала на нашия дял” каза Трайков. Според него, това не би трябвало да се отрази върху сметките за ток. Той счита, че печалбата трябва да се реинвестира и печалбата да остава в България. Към този момент, обаче, с оглед на особеното състояние на икономиката, кризата и бюджета, Трайков смята, че е целесъобразно да се плати дивидент.


Той каза още, че от началото на приватизацията трите компании са спечелили около 500 млн. лв., от които половината са вложени в мрежата. Нищо не е пропуснато, защото, когато държавата реши да осребри своя дял от 33 на сто в ЕРП-ата, тя би трябвало да получи цена за тези инвестиции, които са си наши, допълни министърът. Той обясни, че ако държавата си беше прибирала дивидентите през петте години след приватизацията на дружествата е щяла да получи около 80-90 млн. лв. “Останалите 200 млн. лв. нямаше да са инвестирани в България, а платени на чуждестранните акционери“, каза министърът.
Министърът съобщи, че на ДКЕВР ще бъдат дадени около 100 000 лв. за да извърши регулаторен одит на ЕРП-тата и на държавната НЕК. Проверката трябва да отчете реални ли са заявените от инвеститорите вложения в мрежата, които документално са отчетени в балансите на дружествата и влизат в ценообразуването на тока. Тези одити трябва да се превърнат в гарант за истинността на цените или да открият дефектите. Той не се ангажира със срок, в който ще е готов този доклад и дали той ще се вземе предвид при формирането на цените от 1 юли 2010 г. На тази дата по закон се определят тарифите на електроенергията с едногодишен период на действие.

Министърът обаче заяви, че в най-скоро време пълната либерализация на електроенергийния пазар, при която вече няма да има регулирани от държавата цени и за бита, трябва да се случи в действителност, а не само на хартия. Това трябва да е факт с със създаването на енергийна борса и актуализация на правилата за търговията с ток, каза Трайков.

По късно днес министърът съобщи, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде разформирован тъй като не е изпълнил задачите, заради които е създаден, и не е целесъобразно да съществува в този си вид. Точната структура на ръководствата на енергийните дружества, които влизат в холдинга, ще бъде изяснена през следващата седмица, но по всяка вероятност те ще бъдат самостоятелни. Междувременно БЕХ ще има ново временно ръководство, в което влизат Добрин Стефкин, Евгени Ангелов и Мая Христова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg