EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БЕХ получи мостов заем до 535 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ получи мостов заем до 535 млн.евро

mail06:49 | 26.04.2016прегледи 1467 коментарикоментари 0


В петък Българският енергиен холдинг е сключил договор за заем в размер до 535 млн. евро с консорциум от три банки, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи в комплекса "Марица-изток". Средствата вече са в сметките на НЕК, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Параметрите по кредита са доста приемливи – без държавна гаранция и без обезпечение. В договора има и клауза, която забранява да се съобщават подробности",  допълни тя.  Лихвите са под тези, които бяха по предишния чуждестранен кредит за БЕХ. Сегашният заем отново е мостов. Това означава, че в следващите 12 месеца БЕХ ще емитира облигации на международните финансови пазари, като за този период няма да има плащания по главницата.

"Преговорите между БЕХ ЕАД и избрания кандидат по процедурата за избор на инвестиционен консултант по сделка за отпускане на мостово финансиране и последващо емитиране на облигационна емисия приключиха успешно. Подписан бе договор между БЕХ ЕАД и консорциума Ваnса IMI S.p.A. - London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities, съобщи официално и холдингът.  Предстои одобрение от КЕВР на договора между БЕХ ЕАД и НЕК ЕАД. През следващите работни дни ще стане факт и усвояването на мостовото финансиране, което на последващ етап ще бъде рефинансирано чрез пласиране на облигационна емисия на международните капиталови пазари. Средствата от мостовото финансиране ще бъдат използвани за изплащане на натрупаните задължения на „Национална електрическа компания“ ЕАД към „Ей И Ес ЗС Марица изток 1“ ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3“ АД с цел влизане в сила на намалението на цените по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия и покриване на задълженията на централите към „Мини Марица-изток“ ЕАД."

БЕХ се нуждае от свежи постъпления, за да може да осъществи сделката с американски фирми AES и ContourGlobal, според която двете топлоенергийни централи ще намалят цената на произвеждания от тях ток, на която той ще бъде продаван на обществения доставчик НЕК, но само при условие, че преди това бъдат покрити (разплатени) натрупаните към тях задължения, коментира Ройтерс. Според източник на агенцията банките J.P. Morgan и Banca IMI ще менажират предстоящото емитиране на облигации от страна на БЕХ, докато Bank of China ще участва единствено в одобрения мостов кредитен заем. От май 2015-а година насам БЕХ се опитваше да повиши своите кредити, но процесът многократно удряше на камък, след като всички запитани кредитори настояваха за държавни гаранции при отпускането на свежи заеми, като българското министерство на финансите отказваше да предостави подобни гаранции преди огромните дефицити в енергийната система на нашата страна да бъдат правилно адресирани. През септември, кредитната рейтингова агенция "Фич" понижи дългосрочния рейтинг на БЕХ до ниво "ВВ-" с негативна перспектива, прогнозирайки слабо кредитно съотношение, дължащо се на по-широкия тарифен дефицит на НЕК, напомня Ройтерс.
 

Консолидираният резултат на БЕХ за 2015 г. е 29,503 млн. лева, каза още Петкова на пресконференция, отчитайки финансовите резултати на дружествата от системата на БЕХ след данъчно облагане за 2015 г. Финансовият резултат на БЕХ за 2014 г. е загуба от 277,43 млн. лева.
С положителен финансов резултат завършват дружествата "Български енергиен холдинг" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-Изток" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД. На загуба миналата година завършват дружествата "Национална електрическа компания" ЕАД и "ТЕЦ Марица Изток 2". Макар да завършва годината на загуба, НЕК я намалява спрямо 2014 г. с 390 млн. лева. Загубите в "ТЕЦ Марица Изток 2" се увеличават двойно спрямо 2014 г., като основната причина е закупуването на емисии, коментира министър Петкова.


Тагове: БЕХ, НЕК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886