EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БЕХ подписа меморандум с DEPA и Едисон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ подписа меморандум с DEPA и Едисон

mail20:06 | 14.07.2009прегледи 775 коментарикоментари 0


Меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг /БЕХ/, DEPA - Гърция и "Едисон Интернешънъл холдинг" - Италия бе подписан днес в София.
Меморандумът е практическа стъпка към осъществяване на проекта за междусистемна газова връзка между България и Гърция, което ще повиши енергийната сигурност на страната ни, каза на пресконференция изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева.
Изграждането на газовата връзка ще стане чрез създаване на смесено дружество 50 процента, от което ще бъде собственост на БЕХ и 50 процента - на останалите две компании. Чрез меморандума се постига ангажимент за възможно осигуряване от DEPA и "Едисон" на един милиард кубически метра газ годишно за българския пазар от газовата връзка Турция - Гърция.
Подписано бе и споразумение за разбирателство между БЕХ и DESFA относно използване на капацитета на терминала за втечнен природен газ в Гърция и газовата връзка Турция - Гърция.
Смятаме да приключим със строежа на тръбопровода през 2010 г., а самата търговска експлоатация ще бъде от 2012 г., посочи Асимакис Папагеоргиу, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на DEPA. Той посочи, че потенциалът на тръбопровода ще е от 3 до 5 млрд. куб. метра газ и целта е той да се използва максимално.
От БЕХ съобщиха, че проектът е включен и получава подкрепа под формата на безвъзмездно съфинансиране в размер на 45 млн. евро със средства на ЕС в рамките на Европейската енергийна програма за възстановяване. Усвояването на отпуснатите безвъзмездни средства става въз основа на кандидатстване с предложение за проект в рамките на обявения търг за набиране на предложения за проекти от ЕК с краен срок за подаване на предложенията 15 юли 2009 г. Предложенията се подават съвместно от участващите страни. В отговор на въпрос Галина Тошева уточни, че допълнителното финансиране на проекта ще става от компаниите - участнички, пропорционално на техния дял в проекта.
Роберто Поти, заместник изпълнителен директор "Международни, ВЕИ и специални проекти" в "Едисон Интернешънъл холдинг", посочи, че се очаква участниците в смесеното дружество да вложат още между 80 и 85 млн. евро за реализиране на проекта. Според него проектът може да бъде осъществен в рамките на планирания срок и това са показали проучванията на два работни екипа.
Представителите на трите компании, подписали меморандума за изграждане на междусистемната газова връзка България - Гърция изразиха надежда, че проектът ще изпълни изискванията на европейската политика в областта на енергетиката и ще даде сигурност на доставките на природен газ.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4216