EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БЕХ, Булгаргаз с жалба против ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ, Булгаргаз с жалба против ЕК

mail11:25 | 01.03.2019прегледи 1411 коментарикоментари 0


„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД, подадоха жалба срещу Решението на Европейската комисия от 17.12.2018 г. относно производство по член 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз по Дело AT.39849 БЕХ- Газ пред Общия съд на Европейския съюз, съобщава холдингът. БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключението на Европейската комисия, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Жалбата цели отмяна на Решението на Европейската комисия и на наложената глоба от 77 млн.евро.

Припомняме, че делото в ЕК е по сигнал от 2011 г. от "Овергаз" за отказ за достъп до тръбите на "Булгартрансгаз" и до газовото хранилище в Чирен. Помнят се и обиски на ЕК в офисите на държавните компании и на "Овергаз".

ЕК твърди, че между 2010 и 2015 г. групата БЕХ е блокирала достъпа до вътрешната газопреносна мрежа на България, единственото газохранилище в страната и единствения тръбопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло запазен за БЕХ. Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за възможните съперници е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро. Това е попречило на развитието на съревнование и е осигурило почти монополно положение на "Булгаргаз".  Комисията заключава, че това поведение на групата БЕХ е в нарушение на член 102 от договора за ЕС, който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара. Затова ЕК е решила да наложи глоба на дружеството.
При обявяване на решението на ЕК за злоупотреба с господстващо положение министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че от Брюксел са настоявали за приватизация на "Булгартрансгаз". Тя заяви, че от 2015 г. се водят разговори с ЕК на политическо ниво и на ниво дружества. Българската страна се е надявала да се постигне споразумение, защото е смятала, че има основание за това. Били направени редица предложения, които не били възприети. Петкова заяви, че ЕК настоявала в "Булгартрансгаз" да влезе чуждестранен оператор, тоест дружеството да бъде приватизирано.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg