EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БЕМФ: Кризата може да се овладее

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕМФ: Кризата може да се овладее

mail07:05 | 26.10.2021прегледи 2197 коментарикоментари 0


Експертите на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) обсъдиха и предлагат комплекс от спешни мерки за нормализиране на цените в енергетиката, съобщиха от сдружението.

Енергийните експерти на БЕМФ прогнозират неизбежно ново сериозно увеличение на цените на електроенергията още от 1 януари 2022 г., ако не бъдат взети нови спешни извънредни мерки от правителството и КЕВР от 1 ноември 2021 г. Те считат, че прилагането на мерки, свързани само с компенсиране на разходи на небитовите потребители, е несиметрично действие. То няма да доведе до нормализиране на цените и успокояване на пазара. Необходими са нови извънредни мерки, свързани с промени в Правилата за търговия с електроенергия и дори въвеждане на един "квазипазарен" модел на търговия на БНЕБ, който няма да бъде в нарушение на европейските правила за борсова търговия.
От БЕМФ искат КЕВР да въведе след обществено обсъждане промяна в Наредбата за търговия с електроенергия и даде указания на всички мрежови оператори, които не по-късно от 1 ноември 2021 г. да преминат към закупуване на електрическата енергия за технологични разходи вместо от платформата "Ден напред", от Общественият доставчик по регулираните цени, или от платформата "двустранни договори".
Експертите предлагат още Министерство на енергетиката да разпореди чрез БЕХ на държавните електроцентрали от холдинга да участват на тези търгове с цел осигуряване на енергия за покриване на технологичните разходи на мрежовите оператори за този период. Освен това трябва да се промени методиката за ценообразуване на енергията на Доставчик последна инстанция /ДПИ/ и закупуването й за временен период до 31 декември 2022 г. - вместо от платформата "ден напред", от платформата "двустранни договори". Предлага се и подготовка на процедура за преминаване на всички желаещи небитови производители към ДПИ.
Според БЕМФ освен това са нужни спешни мерки за реализиране на вноса на пълната квота азерски газ по договора със SOCAR въз основа на схема за прихващане.
Сред предложенията са и за извънредна временна промяна на горивната база на "Топлофикация София" към гориво мазут.
От БЕМФ настояват още за нормализиране на цените на борсата чрез приложение на "квазипазарен" механизъм за държавно регулиране на печалбите на големите държавни дружества. Небитовите потребители да бъдат стимулирани да променят мястото на търгуване на електроенергия от платформата "ден напред" към платформата "двустранни договори", като заявяват необходимите им количества, ориентирани към определен производител и неговата регулирана цена, плюс надбавки.

Освен това ТЕЦ "Марица-Изток 2" трябва бъде стимулирана да участва в търговете по заявки на небитовите потребители на платформата "двустранни договори" за дългосрочни 6-месечни или годишни договори с различни квоти, като приема оферти на цени минимум регулираната й цена, плюс прогнозния разход за емисии, плюс печалба.

Съществуват и други два варианта - вместо прогнозна цена на емисиите, да се включи цена за евентуалното им хеджиране, или без хеджиране, ако БЕХ ги закупят авансово по някаква схема.

По същия начин АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде стимулиран да участва в търговете по заявки на небитовите потребители на платформата "двустранни договори" за дългосрочни 6-месечни или годишни договори с различни квоти, като приема оферти на цени минимум регулираната й цена, плюс печалба съгласувана с БЕХ. В тези сделки да бъде включено условието да са само за търговци до размера на сумарното потребление на българските им клиенти (т. нар. размер на балансираща група).

Министерството на енергетиката да предложи чрез БЕХ на държавните електроцентрали от холдинга да приложат модела, като участват на тези търгове на нивата на предложените от потребителите цени, определени като регулирана цена, включваща цени на въглеродните емисии, плюс печалба.
Във въпросните сделки да бъде включено допълнителното условие при участие на търговци - квотите закупувана енергия да бъдат с таван на сделките до размера на сумарното потребление на българските им клиенти (до обема потребление на балансиращата група).
Експертите на БЕМФ са убедени, че така предложените мерки, част от които са временни, са законосъобразни и са в пълно съответствие с препоръките на ЕК за извънредни политики и действия в настоящата криза.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg