EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белият дом: Икономиката ще расте още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белият дом: Икономиката ще расте още

mail10:35 | 31.07.2018прегледи 1135 коментарикоментари 0


Водещи икономисти от администрацията на президента на САЩ  Доналд Тръмп подчертаха, че стабилният растеж, отбелязан през  тримесечието април-юни, ще запази темпа си и, че Белият дом  зачита независимостта на Управлението за федерален резерв  (УФР) въпреки критиките срещу повишаването на лихвите на  централната банка.
"Ние, като администрация, абсолютно подкрепяме независимостта на УФР, а президентът изясни, че това е решение на УФР", каза министърът на финансите Стивън Мнучин в ефира на Фокс нюз сънди. Той допълни, че критичните изявления на Тръмп "са наистина по-скоро само коментари за това, че лихвените се повишават, а това е нещо, за което безпокои президента, предаде Асошиейтед прес.
Очаква се УФР да не обяви увеличение на лихвите, когато приключи двудневното си заседание по парична политика в сряда. Анализатори обаче прогнозират, че централната банка ще подготви почвата за ново затягане на кредитирането през септември, за трети път през тази година, а след това вероятно ще вдигне лихвите пак до декември. УФР повиши лихвите два пъти тази година в отговор на силния растеж, ниската безработица и лекото ускоряване на инфлацията.
Преди 10 дни Тръмп критикува неотдавнашното увеличение на лихвите, като предупреди, че те могат да забавят растежа на икономиката. 
Нито един президент през последните над две десетилетия не е отправял критики срещу вдигането на лихвите на УФР, което е политически независимо от Белия дом и администрацията, отбелязва АП.
УФР вероятно ще обяви в заключителното си комюнике в сряда, че силният растеж и инфлацията, която се доближава до заложената цел от 2 процента, са основания за нови повишения на лихвите, коментират анализатори, цитирани от Маркетуоч.
Администрацията на Тръмп наложи мита за милиарди долари върху вноса на китайски и канадски стоки и заплаши с още милиарди американски съюзници в Европа. Митата, които се удържат върху вноса, по принцип целят за защитят местни компании от чуждестранни конкуренти, но те могат и да ударят американския бизнес и потребителите, които плащат повече за вносни стоки, отбелязва АП.
Омаловажавайки тези опасения, главният икономически съветник на президента Тръмп Лари Къдлоу каза снощи, че основните двигатели на икономическия растеж, а не временни фактори като очаквания скок в износа на селскостопански стоки, ще продължат да го стимулират.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg