EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белите купажи в България. Марки & цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белите купажи в България. Марки & цени

mail11:07 | 28.07.2015прегледи 5039 коментарикоментари 0


Яна Петкова, DiVino
Създаването на купажно вино може да се окаже най-творческата част от работата на един енолог. В идеалната ситуация това е моментът, в който, след подробен и умозрителен процес на селекция, получаваш шанс да изразиш своята представа за стил и баланс – вълнуващ, защо не мистичен, макар и леко хазартен момент.

Със същата сила обаче може да се окаже, че правенето на блендове е най-политическата задача, която на един енолог му се налага да изпълнява, по време на която той просто вижда с какво разполага и след кратък размисъл решава какъв ще е крайният резултат. В някои страни тя е климатично и дори исторически закодирана – работи се с каквото има на лозето и макар, че повечето лозя днес са категоризирани, все още се срещат т. нар. field blends или смесени лозя, в които точният състав не е известен.

При блендовете в България уважението е запазено предимно за червените такива (доколкото го има, защото все още битува заблудата, че думата "купаж" е нещо лошо), белите блендове са малко познати и съответно на неизгодна позиция във вниманието на потребителя. Време е това да се промени и 2015-та е една добра година за това.

Традиционно дегустацията на бели български блендове е една от обширните в DiVino и на последната се очертаха следните тенденции:

- Вездесъщият, и много български, купаж от шардоне и совиньон блан, е силно представен, в различни ценови и оценъчни категории: от 84 до 88 точки и от 11 до 22 лева. Обичайната стилистика на този бленд у нас беше разчупена от Александра Естейт, която представи Sauvignon Blanc & Chardonnay Barrel Fermented – вино, което дава надежда, че този бленд все пак може да покаже дълбочина. Ферментирало във френски бъчви - 50% нови и 50% - на 2 и 3 зареждане, отлежавало в бъчвите в продължение на 9 месеца и 3 месеца в бутилката, преди да излезе на пазара, това вино е и най-високо оцененото от дегустационната ни комисия. Сочно, фино и стегнато.

- Веднага след него се нарежда виното, което лично на мен ми направи особено впечатление на тази дегустация: Gea Chardonnay & Muscat Ottonel 2012 на избата Нерагора, вината на която, поради няколко причини, си заслужава да се следят. Виното е представител на втората стилистична тенденция, която беше ясно очертана на тази дегустация: купажирането на интернационални с местни, или не, но популярни у нас, ароматни сортове - шардоне с мускат отонел, ризлинг с варненски мискет, вионие с траминер или с тамянка. Четейки само етикета, бленд между два ароматни сорта може да ви се стори особено смел - ако към розите добавим и виолетки, нещата могат да станат трудни за сетивата. Но не винаги е така, а и съдбата награждава смелите, така че тук препоръчваме да опитате Viognier & Traminer Organic wine 2014 на Едоардо Миролио (особено изгодна покупка) и Viognier & Tamianka La Belle Excentrique 2013 на Иво Върбанов.

- Винарска къща Русе и Изба Варна от години показват бели купажи, в които традиционно присъстват местните врачански и варненски мискет. Резултатите, дори и от една толкова трудна реколта като 2014, се надяваме да послужат окуражаващо за още много бели блендове между интернационани и местни, пък било то и не ароматни, сортове.

- Беше време и у нас да се обърне внимание на сортовете, влизащи в състава на един от най-великите блендове: бялото Бордо. В тази стилистика много добро попадение, надяваме се не спорадично, беше виното 4 Seasons Spring Sauvignon Blanc & Semillion 2014 на Вила Юстина с въздържан, но сложен нос и свежо и елегантно тяло.

В заключение мога да кажа, че при българските бели блендове се наблюдава раздвижване към по-добро. Преосмислянето на концепцията неизбежно води до по-интересни, по-смислени и в крайна сметка – по-качествени вина, което, бих искала да си мисля, е най-важната цел както на производителите, така и на потребителите.

Ето и останалите бели купажи на България:

Kapatovo Chardonnay & Viognier 2013

Verano Azur Sauvignon Blanc & Viognier 2014

Magura Trevite Sauvignon Blanc & Chardonnay 2013

Angelus Estate Angel Chardonnay & Sauvignon Blanc 2013

Contour Sauvignon Blanc & Pinot Grigio 2014

Kapatovo Sauvignon Blanc & Viognier & Chardonnay 2014

Katarzyna Le Voyage Sauvignon Blanc 2014

Katarzyna Chopin Sonata Chardonnay & Sauvignon Blanc 2013

Villa Yustina Blanc Cuvee 2014

Terra Tangra Sauvignon Blanc & Semillon 2014

Katarzyna La Bella 2014

Concerto Chardonnay & Viognier 2013


Тагове: бяло вино, купаж
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg