EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бели вина от Алто Адидже и Фриули

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бели вина от Алто Адидже и Фриули

mail13:00 | 24.08.2011прегледи 435 коментарикоментари 0


Ясен Захариев, DiVino.bg
За повечето хора в България понятието италианско вино се възприема твърде еднозначно – вино, което идва от Италия, като представата за последната често пъти се изчерпва с образа на висока обувка с ток, метната в Средиземно море.
Италия обаче е нещо много повече и вече изпревари Франция в производството на вино. Само този факт е вече достатъчен, за да ни наведе на мисълта за многообразието от различни сортове и стилове, които се крият под нищо не казващия етикет Италия. Ако продължим да дълбаем в тази посока, ще открием също, че често пъти виното идва от толкова специфични райони, че дори това най-общо определение италианско не стои съвсем на място.
Алто Адидже, Южен Тирол или Автономна провинция Болцано или Бозен (все тая, за едно и също нещо става въпрос) е малко парче земя, седем пъти по-малко от България, което е отличен пример за шокиращо разнообразие и нееднозначност. Уж е част от Италия, но в същото време е автономна провинция, която се радва на завидна финансова, езикова и културна независимост. В нея се говорят три езика: предимно немски, след това италиански и най-малко ладин, който е форма на реторомански. Културното многообразие на района е следствие от вековна, завъртяна, оплетена в интриги и противоречиви интереси история. Интересното е, че в това многообразие има баланс и различните групи не намират за нужно да се мразят и бият помежду си. Този баланс ще открием и във виното по отношение на неговите различни аромати и вкусове. Горе-долу по същия начин стоят нещата и с областта Фриули-Венеция Джулия, която е пак част от северна Италия. Отново става дума за автономна провинция, отново за особен статут, заплетена история, различни езици (тук вече имаме и словенски) и т.н. Вероятно описваната картина изглежда кошмарно за любителите на простите неща в живота. Време е за вино, с помощта на което да преглътнем по-лесно простата истина, че светът е кошмарно сложен. Който не може да осъзнае тази истина, е магаре.
Вината, които дегустирахме от тези два района трудно се поддават на обща характеристика. След казаното по-горе, това съвсем не би трябвало да ни изненадва. Вината на Vie di Romans от района на Фриули ми направиха впечатление с изразителната си пикантност – особено при Vie di Romans Piere Sauvignon Blanc 2009. Шардонето от същата изба пък показа забележителна структура с потенциал за отлежаване. От района на Алто Адидже трябва да се отбележат совиньонът на Cantina Terlano и шардонето на Alois Lageder. И в двете се забелязва минерален тон в носа. И в двете е постигнат чудесен баланс между най-различни аромати и вкусове, което е пример за това, как във виното се отразява културата. При тези вина в балканската ми кратуна някак ненадейно се появи мотото на Европа: In varietate concordia! (Единство в многообразието!).
Ето и самите вина в дегустацията, в която този път взеха участие Ефросия Благоева, Цветанка Делчева, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Емил Коралов и Ясен Захариев:

Lowengang 2007
Vie di Romans Piere Sauvignon 2009
Vie di Romans Chardonnay 2009
Winkl Sauvignon Cantina Terlano 2010
Teresa Raiz Ribolla Gialla 2008
Alois Lageder Gewurztraminer 2010
Alois Lageder Sauvignon Sudtirol 2010
 


Тагове: Италия, вино
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg