EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Белене" може да струва €10,5 млрд.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Белене" може да струва €10,5 млрд.?

mail10:03 | 20.06.2016прегледи 1301 коментарикоментари 0


Основният вариант да не платят парите за произведеното до момента оборудване за проекта АЕЦ "Белене" са преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт". Оттам вариантите са много според това  дали оборудването ще бъде доставено, при което се дължи цялата сума по споразумението или не. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" енергийният експерт Атанас Георгиев, според когото в момента НЕК няма финансовите средства да възкреси проекта "Белене", но оборудването може да се използва на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Ако говорим за използване на оборудването в България, според мен, това е по-реалистично, отколкото рестартиране на проекта "Белене".

Според председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев най-изгодният вариант за страната ни е да се построи АЕЦ "Белене". Заради евтината рубла АЕЦ-ът може да струва 10,5 милиарда евро, каквато е била цената и преди спирането на проекта. Ако правителството и парламентът решат "Белене" да се размрази, НЕК може да продаде проекта за централата на стратегически инвеститор, каза още Богомил Манчев:

Ние сме единствената държава, която не произвежда реактори и продава реактори, коментира Манчев предложението руското оборудване да бъде препродадено. В три държави се строи такава централа – Йордания, Иран и Индия, допълни той. Реакторът обаче още не е наш, защото не сме го платили, допълни той. Русия може да го откупи, но на много занижени цени, изтъкна експертът и предложи алтернатива:

"Росатом" би могъл да направи централата като собствена, да се повтори моделът в Турция, тоест построява и експлоатира сам, като ние му поставим изрично условията, че той не може да ползва никаква държавна гаранция и да работи на свободен пазар.

Ако оборудването за "Белене" бъде преместено в "Козлодуй" процесът по лицензиране на площадка и за ОВОС трябва да започне отново, тъй като технологията е коренно различна.

Според Славчо Нейков – председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт и експерт по енергийна политика близо година е необходима, за да се изясни как държавата ще използва оборудването за спрения проект АЕЦ-Белене.

Трябва много точна икономическа оценка, за да може да се даде отговорът на въпроса целесъобразно ли е възобновяването на проекта Белене или изграждането на нова мощност евентуално на площадката на АЕЦ-Козлодуй, но факторът време е решаващ, защото само изясняването на стратегическия подход на държавно ниво, ще отнеме почти година.

За мен това, което е най-важно в случая, е политическата класа максимално бързо да се концентрира и да се обедини около това какво ще се прави от тук нататък. Арбитражът мина, но по-важно е какво предстои.

При обсъждането на въпроса за следващите стъпки, нашите политици трябва да се отърсят от политическите внушения, свързани с взаимоотношения с Русия и да се концентрират върху икономическите и технически аспекти по темата за реализирането на един такъв проект. В областта на енергетиката Русия не е враг, а дългосрочен партньор, смята енергийният експерт.

(БНР)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139