EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белгия парализирана от стачка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия парализирана от стачка

mail13:30 | 22.12.2011прегледи 596 коментарикоментари 0


От дванадесет часа Белгия е парализирана от национална стачка, която според местните медии може да не приключи довечера в 22.00 ч., а да продължи до събота.
Протестът, насочен срещу предвижданите реформи в пенсионната система, обхвана повечето сектори, включително и частни дружества. Влаковете, градският транспорт, училищата, държавната и общинските администрации спряха работа изцяло. В болниците се извършват само спешни операции, в затворите, заради стачката на надзирателите, контролът е поет от полицията.
Въпреки опасенията, че основното летище на Брюксел "Завентем" предстои напълно да спре да функционира, полетите се обслужват нормално. Работата не е прекъсвала и на летище Брюксел-юг, но аерогарата на Лиеж остава затворена за втори път този месец, което представлява сериозен икономически удар за региона, тъй като през летището преминават множество товарни полети със стоки, предназначени за празниците.
В сутрешните часове задръстванията по пътищата не бяха много по-големи от обичайните, но движението бе затруднено от това, че синдикатите бяха поставили допълнителни заграждения на входните точки на Брюксел. По този начин се намалява броят на пътните ленти, в които автомобилите могат да се движат при
влизането си в столицата. Спорният проектозакон, предизвикал вълненията, бе приет по-рано тази седмица от ресорната комисия на Федералния парламент, а по-късно днес предстои да бъде гласуван в Сената. Той предвижда повишаване на възрастта за пенсия с две години в рамките на следващите четири годни. Служителите в железниците предупредиха, че е възможно стачката им да продължи до Коледа, а може би и до Нова година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg